Od antičkog Vistruma do važne mletačke luke

Proteklog vikenda okončana istraživanja uvale Veštar
Proteklog vikenda okončana istraživanja uvale Veštar

Proteklog vikenda okončana istraživanja uvale Veštar pokazala su višeslojnu povijest te uvale, nekad Vistruma u kasnoj antici najvećeg naselja Rovinjštine.

Istraživanja, koja je provodio Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru počela su još 2008., a sudjelovalo je 11 arheologa-ronioca i još nekoliko kopnenih arheologa. Sve je te godine u projektu sudjelovalo i Bavarsko društvo podvodne arheologije te arheolog Zavičajnog muzeja grada Rovinja Damir Matošević.

- Istraženi su brojni podvodni ostaci nekadašnjeg Vistruma. Proteklih su se godina iskopavali ostaci rimskog mola na južnoj obali gdje su i zabilježeni brojni nalazi, kaže voditelj istraživanja Luka Bekić iz zadarskog Centra.

Prema istraživanjima, riječ je o ranoantičkom molu nastalom u 2. i 1. stoljeću prije naše ere. Prvo je služio kao pristanište uz rimsku vilu rusticu, oko koje je u uvali nastalo naselje Vistrum, da bi kasnije tu nastala i jedna od glavnih luka na zapadnoj obali Istre.

Život je bujao do dolaska Slavena, kada su stanovnici Vistruma preselili na otok na kojem se razvio Rovinj. U to su vrijeme napuštana i druga naselja u uvalama južno i sjeverno od Rovinja, objašnjava Bekić.

Kao posebnu zanimljivost, uz pronalazak ostataka keramičkih radionica, ističe i radionicu stakla. Na području Istre, pa ni Hrvatske, nema tragova takve radionice, a iako je ni u Veštru nisu pronašli na kopnu, već samo stakleni otpad u moru (perlice, posude…), podmorski ih istraživači smatraju iznimno važnim, ali i poticajnim za buduća kopnena istraživanja.

- Otkrili smo i brojne tragove radioničke djelatnosti, izrade keramičkog posuđa tijekom 16. i 17.stoljeća kao i obrade stakla u muranskom stilu. Radionice još nisu pronađene, pretpostavljamo da se njihove ruševine kriju u gustoj makiji na obali, kaže Bekić.

Rezultati istraživanja i pronađeni eksponati, primjerice ostaci građevinskog materijala, kameni kapiteli, mramorni stupići, keramički lonci, brončana žica i udice detaljno će se predstaviti na izložbi planiranoj za slijedeću godinu. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ; Foto arhiva Zavičajnog muzeja Rovinj)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter