Od 700 radnih sporova skoro svi dobiveni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve teži položaj zaposlenika u nizu novinskih redakcija te slabo poslovanje pisanih i elektronskih medija teme su kojima se Sindikat novinara Hrvatske svakodnevno bavi. Sindikalne aktivnosti za zaštitu prava novinara pojasnila nam je Gabrijela Galic, predsjednica Sindikata novinara i novinarka Novog lista.

Vijesti iz novinskih redakcija sve su lošije. Imate li u Sindikatu novinara podatak o tome koliko je novinara u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana ostalo bez posla?


- Zapravo su poslodavci ti koji bi trebali reci koliko su novinara i drugih medijskih radnika otpustili. No, cinjenica je da su uglavnom nastradale naše kolege angažirane u neformalnim oblicima rada, a raskidi suradnje s njima, nažalost, ne evidentiraju se kao otkazi. Jednaka je situacija i s ugovorima na odredeno vrijeme koji nisu produžavani. Ipak, deseci novinara otišli su iz redakcija sporazumno uz isplacene otpremnine. Osim toga, u protekloj godini imamo i 15-ak novih sudskih sporova zbog nezakonitih otkaza.

Hoce li 2010. biti najporaznija za hrvatske novinare s obzirom na najave štednje najvecih novinskih nakladnika?


- Bojim se da mi vec dugo zbrajamo porazne godine i da ce se nakladnici jednog dana probuditi i zacudeno zapitati gdje su to nestali novinari. Onda ce možda i shvatiti da bez novinara i ostalih medijskih radnika nema ni finalnog proizvoda. Za takvu smo situaciju dijelom i mi sami krivi. Uredno cemo ukazivati na nezakonitosti u drugim djelatnostima, ali o nama samima šutimo, pravimo se da mi nismo radnici i nerijetko cekamo da netko drugi riješi naše probleme. A u našoj se profesiji zakoni krše više nego u trgovini ili tekstilu. Sindikat nam je tamo neko lijevo smetalo dok god naše pozicije nisu ugrožene, a kad se poljuljaju...

Smanjenja radnickih prava, odnosno placa, pogodila su vecinu redakcija. Postoji li ijedna veca redakcija koja je, do sada, ostala na nogama, odnosno u kojoj nije bilo smanjenja prava i otkaza?


- Postoje takve redakcije i na lokalnoj razini. Sada se možda najbolje vidi koliko je važno biti sindikalno organiziran i argumentirano razgovarati i pregovarati s poslodavcem. Sindikat novinara ima deset kucnih kolektivnih ugovora. Iza njih je rad koji se ne može poništiti nekakvim jednostranim dekretom. Pa ako poslodavac jednostrano smanji kolektivnim ugovorom dogovorene place, suocit ce se s tužbom. No, nismo nerazumni. Naše su kolege u sredinama u kojima doista postoje problemi pristajali na privremeno smanjivanje placa, uz sporazum o povratu tih sredstava.

Što konkretno Sindikat novinara Hrvatske može napraviti u trenutku kad poslodavac najavi otkaze njegovim clanovima? Ostaje li sve na prosvjedima?


- Ma, prosvjed je tek vanjski iskaz nezadovoljstva. Da sve ostaje na prosvjedima, pitanje je koliko bi toga u zaštiti naših clanova ucinili. Zahvaljujuci radu sindikata mnoge su naše kolege zaposlene, a pravnim putem zaštitili smo i obeštetili stotine njih. Radom sindikata u nebrojenim slucajevima sprijecena su najavljivana otpuštanja. Uostalom, od gotovo 700 radnih sporova što ih je Sindikat novinara u proteklih dvadesetak godina vodio, prsti jedne ruke previše su da se nabroje izgubljeni slucajevi. (Razgovarao Dubravko GRAKALIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter