Od 700 gradskih poslovnih prostora, svega 57 prazno

U predugo praznom prostoru u centru grada uskoro dječja odjeća Benneton (N. LAZAREVIĆ)
U predugo praznom prostoru u centru grada uskoro dječja odjeća Benneton (N. LAZAREVIĆ)

Još se lani najavljivalo da se u gradu može očekivati otvorenje dućana s jačim robnim brendovima poput H&M-a, Zare, Manga te drugih superbrendova. No, do danas te se trgovine nisu otvorile, a u Gradu Puli nemaju ni saznanja o eventualnom otvaranju prodavaonica brendirane robe ili promjeni asortimana u već postojećim.

Prazno 57 gradskih prostora

Kako saznajemo, Grad Pula u vlasništvu ima 669 poslovnih prostora od kojih je većina, odnosno njih 437 dano u zakup. Ukupno je 175 poslovnih prostora dano na uporabu vijećima nacionalnih manjina, ustanovama i udrugama jer njihova djelatnost predstavlja javnu potrebu i interes Grada, te političkim strankama. Trenutno je, dakle, prazno 57 poslovnih prostora.

Iz Grada ističu da je 17 poslovnih prostora u više navrata bilo izloženo javnom natječaju, no nije bilo interesa za njihov zakup. Riječ je uglavnom o poslovnim prostorima koji se nalaze izvan centra grada, odnosno na manje frekventnim lokacijama što je, smatraju u Gradu, i razlog nedostatka interesa potencijalnih zakupaca.

"Javnim natječajem se utvrđuje početni iznos mjesečne zakupnine po četvornom metru, pa tako za poslovne prostore u centru grada, dakle one na najfrekventnijim lokacijama, početni iznos mjesečne zakupnine iznosi od 80 do 100 kuna po kvadratu. Za one na manje frekventnim lokacijama cijena zakupnine iznosi od 30 do 80 kuna po četvornom metru, a ponuditelji, odnosno zakupci sami formiraju cijene licitiranjem na javnom natječaju", ističu iz Grada i dodaju da su s obzirom na cjelokupnu gospodarsku situaciju, početne cijene zakupa u Puli izuzetno niske. Također, navode kako su spomenute cijene daleko niže od cijena zakupa poslovnih prostora u privatnom vlasništvu.

Svjesni su, kažu u Gradu, da zbog gospodarske krize zakupci poslovnih prostora svoje djelatnosti obavljaju u otežavajućim okolnostima, Grad čini sve da zakupcima olakša poslovanje. Tako im nudi mogućnosti obročne otplate dospjelog, a nepodmirenog duga, zatim priznavanje ulaganja za uređenje poslovnog prostora, na način da se priznata ulaganja prebijaju s 50 posto mjesečne zakupnine do iskorištenja iznosa ulaganja (ukoliko zakupnik nema dospjelih nepodmirenih dugovanja), te mogućnost prebijanja cjelokupnog iznosa priznatih ulaganja s dospjelim, a nepodmirenim dugovanjima.

Stiže dječji Benetton

I dok se očekuju kakvi takvi pomaci u gradskoj ponudi, već dugo bode u oči papirom oblijepljeni izlog praznog prostora na atraktivnoj lokaciji u strogom centru grada, na uglu Flanatičke i Cisccuttijeve ulice, kojeg je u najmu zadnji imao dućan Marella. Kako doznajemo iz Grada Pule, zakupnik ovog poslovnog prostora, neto korisne površine od gotovo sto četvornih metara, je trgovačko društvo BENZ d.o.o., za obavljanje trgovinske djelatnosti, osim trgovine prehrane i imitacije nakita. Navode kako je zakupnik trenutno u postupku ishodovanja potrebnih suglasnosti i dokumentacije za izvođenje radova kako bi se taj poslovni prostor priveo namjeni za obavljanje trgovinske djelatnosti i to, prodaje dječje odjeće robne marke Benetton.

No, kakva je situacija s gradskim poslovnim prostorima možda najbolje dočarava nedavno provedena licitacija za prostor u Ulici Sergijevaca. Tamo je, naime, trgovačko društvo Kozmo d.o.o. u listopadu lani otkazalo ugovor o zakupu poslovnog prostora, kojeg je na površini od 262 četvorna metra koristilo u Sergijevaca 32 proteklih pet godina. Stoga je krajem studenog Grad Pula ponovno izložio taj prostor na natječaju za davanje u zakup poslovnih prostora u vlasništvu Grada Pule.

Kozmo "uštedio" 60 tisuća kuna

I dok je korištenje tog prostora tijekom proteklih pet godina Kozmo plaćao u mjesečnom iznosu od 90 tisuća kuna, budući da na ovom natječaju nije bilo interesa za poslovnim prostorom tako velike površine, jedina pristigla prijava na natječaj bila je ponovno ona trgovačkog društva Kozmo d.o.o., a to je društvo isti prostor izlicitiralo ovaj put po početnoj cijeni zakupnine od 120 kuna po četvornom metru, što dakle mjesečno iznosi 31 tisuća kuna ili 60 tisuća kuna manje nego unatrag pet godina.

"Utvrđena početna mjesečna zakupnina u iznosu od 120 kuna po četvornom metru nešto je viša od početnih zakupnina koje su istaknute na posljednjim natječajima za poslovne prostore koji su bili predmet nadmetanja u Ulici Sergijevaca 32", kažu u svom odgovoru iz Grada te pojašnjavaju da je razlog tomu što se radi o prostoru u centru, odnosno jednoj od najfrekventnijih gradskih ulica.

Podsjetimo kako je Kozmo 2010. godine bio najuporniji ponuđač u borbi za prostor u Ulici Sergijevaca 32 te je izlicitirao najam u visini od 90,5 tisuća kuna u nadmetanju za gradske prostore između sedam eminentnih ponuditelja. Početna cijena zakupnine iznosila je više od 39 tisuća kuna, a da bi uopće sudjelovali u nadmetanju, ponuditelji su uplatili jamčevinu od gotovo 200 tisuća kuna. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter