Od 55 liječnika u Zavodu, 23 su tek došla i nema garancije koliko će ostati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zavod za hitnu medicinu Istarske županije spreman je za zbrinjavanje hitnih stanja tijekom predstojeće turističke sezone, potvrđuje ravnatelj Zavoda dr. Srđan Jerković. U ispostavama u Umagu, Poreču, Puli i Labinu tijekom turističke sezone 24 sata dnevno dežuraju po dva T1 tima, dakle dvije kompletne ekipe hitne pomoći, s liječnikom, medicinskom sestrom odnosno tehničarom i vozačem. Uz dva T1 tima, u Puli i Labinu je i dodatni T2 tim s medicinskim tehničarom i vozačem. Rovinj ima jedan T1 i jedan T2 tim, a Buzet i Pazin ostaju na jednom T1 timu tijekom 24 sata. Od 15. lipnja do 15. rujna poseban tim T1 angažiran je za intervencije na Istarskom ipsilonu. Kako su uopće uspjeli pronaći medicinski kadar i jesu li pokrivene sve potrebe, pitamo ravnatelja?

Za Ipsilon 500.000 kuna

- Bilo je teško pronaći kadar, ali trenutno smo uspjeli pokriti ono najnužnije. Nažalost, od 55 liječnika koliko ih je sad u Zavodu, 23 je tek došlo i nema garancije koliko će ostati. Čim dobiju specijalizaciju ili neko mjesto izvan Hrvatske - jednostavno odlaze! Ono čega prijašnjih godina nije bilo i što me osobito brine nije samo teško pronalaženje liječnika, već i medicinskih tehničara i sestara. I zimus smo, unatoč traženju novih, imali stalan manjak liječnika, pa su postojeći radili prekovremeno. Nažalost, u sezonu ulaze već umorni. Takav način rada neće se moći dugo održati. Ukoliko bi se dogodilo da mladi liječnici napuste Zavod, velika je mogućnost da zbog manjka kadra budemo onemogućeni u provedbi hitne zdravstvene skrbi na sadašnjoj razini, kaže dr. Jerković, napominjući da je administrativnog osoblja u Zavodu svega tri posto.

Otkud su došli ti mladi liječnici, kako rješavaju svoje stambeno pitanje?

- Uglavnom dolaze iz drugih dijelova Hrvatske, što za sobom povlači problem smještaja koji im je, s obzirom na njihovu plaću, i skup i teško ga je pronaći. To su uglavnom mladi, tek diplomirani doktori koje odmah po dolasku u Zavod dodatno educiramo za zbrinjavanje hitnih stanja. Nažalost, njihova velika fluktuacija oslikava se i na kvaliteti rada. Srećom, u Zavodu imamo i stalne, iskusne liječnike. Oni su i liječnici i edukatori i stalno raspoloživa pomoć mlađim i manje iskusnim kolegama, dodaje ravnatelj.

Na pitanje kako financiraju dodatne ljetne timove, pojašnjava da HZZO stalno financira 40 timova T1 i jedan tim T2 te deset medicinskih tehničara za rad u prijemno-dojavnoj jedinici, odnosno dispečerskoj službi. HZZO, dakle, osigurava plaće za 140 zaposlenih. Zavodu u Istri, pak, za normalno funkcioniranje potrebno je od 180 zaposlenika zimi do 250 ljeti. Razliku od 40 do 110 potrebnih liječnika, sestara i vozača, tzv. nadstandard plaćaju Istarska županija te pojedini gradovi i općine u Istri. Riječ je o više od četiri milijuna kuna koje osigurava lokalna samouprava. HZZO za tim T1 na Ipsilonu tijekom tri ljetna mjeseca izdvaja oko pola milijuna kuna. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter