Od 3.150 zahtjeva za legalizaciju riješeno 260

Ilustracija (D. M.)
Ilustracija (D. M.)

Sezona legalizacije gotovo svih ilegalnih građevina, bilo na šumskom, poljoprivrednom ili građevinskom zemljištu, pa čak i uz more, u punom je jeku i trajat će do lipnja sljedeće godine. I interesa za legalizaciju, praktički jeftiniji način gradnje od onog legalnog, ne nedostaje. Kako se hvali ministar Ivan Vrdoljak, u zadnjih je mjesec dana porastao za 500 posto.

Prema prikupljenim podacima iz najvećih istarskih gradova - Pule, Vodnjana, Rovinja, Novigrada, Umaga, Poreča i Pazina - te Istarske županije, prema novom i starom zakonu o legalizaciji pristiglo je 3.148 zahtjeva, a riješena su tek 264, s time da u tu skupinu riješenih spadaju i oni koji su obustavljeni ili odbijeni.

Očito da rješavanje ilegalne gradnje ne ide tempom koji su predviđali zakonodavci, a među pokuđenim gradovima koji su izdali premalo rješenja su Vodnjan s tek 1,14 posto riješenih zahtjeva, Novigrad s 1,72 posto te Rovinj s 2,37 posto. Doduše, brojem riješenih predmeta ne mogu se pohvaliti niti u Poreču, ali ni u Istarskoj županiji koja rješava predmete za sve istarske općine te gradove Buje i Buzet.

To što je Vodnjan smješten među "najgore" ne zabrinjava tamošnjeg gradonačelnika Klaudija Vitasovića. Naime, prema njihovim podacima pristiglo je 330 zahtjeva, odobreno ih je šest, jedan je odbijen, a u postupku je još njih 36 koji bi trebali biti riješeni u roku od 20 dana.

- Ovaj zakon nema veze s mozgom. Najlakše je prozvati djelatnike Grada Vodnjana zbog malog broja izdanih dozvola. No, to je samo dokaz koliko je bespravna gradnja problem grada Vodnjana na koji smo mi konstantno upozoravali, a poprimila je te dimenzije zbog nerada građevinske inspekcije, odnosno Ministarstva graditeljstva kroz niz godina. Imamo samo dva djelatnika koji izdaju građevinske dozvole i nikad neću dozvoliti da oni koji traže legalizaciju imaju prednost pred onima koji grade legalno. Otkad je ovaj zakon donesen količina bespravne gradnje je porasla, osobito uz more, pa zakon nije postigao svoju namjeru da se zaustavi bespravna gradnja, već je uz njega procvjetala, kaže gradonačelnik Vodnjana.

Uz Vodnjan na dnu je ljestvice i Rovinj koji, pak, ističe da će se procedura s vremenom i praksom ubrzati.

Slična je priča i u Novigradu koji je zaprimio 70 zahtjeva, a do sada je riješeno njih sedam. (B. BAN, P. LUKEŽ)

 


Podijeli: Facebook Twiter