Od 26. studenog obavezne potvrde za kupnju pesticida

Nema prskanja bez potvrda (Neven LAZAREVIĆ)
Nema prskanja bez potvrda (Neven LAZAREVIĆ)

Počinje je podjela potvrda poljoprivrednicima koji su završili ovog proljeća edukaciju o upotrebi pesticida po istarskim općinama i gradovima koja je potrebna kako bi ih mogli ubuduće kupovati u agrarijama i poljoprivrednim ljekarnama. Poljoprivrednici će ovisno o mjestu prebivališta moći potvrde podizati u Institutu ili u svojim općinama.

U skorom periodu podijelit će se tri tisuće potvrda. Doduše, Savjetodavna služba još uvijek nije počela tiskati potrebne iskaznice, ali umjesto njih dovoljno bit će predočiti potvrdu, saznajemo iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča koji je provodio edukaciju diljem Istre uz neka otvorena učilišta. Naime, nakon 26. studenog kada počne primjena Zakona o održivoj uporabi pesticida svi sadašnji korisnici zaštitnih sredstava u poljoprivredi i hortikulturi neće moći kupovati i rukovati zaštitnim sredstvima ukoliko nisu položili ispit.

Važnost edukacije

- Edukacija profesionalnih korisnika sredstava za zaštitu bilja organizirana započela je u prosincu 2014. godine, a dosad je gotovo 3.000 kandidata položilo ispit u Institutu za poljoprivredu i turizam.  Budući da je poljoprivreda u Istri jedna od najvažnijih grana gospodarstva i kako jedinice lokalne samouprave smatraju taj segment važnim za formiranje strukture svog budućeg napretka, s Institutom su mnoge od njih potpisale ugovor o sufinanciranju izobrazbe za poljoprivrednike s prebivalištem na njihovom području. Tako su poljoprivrednike iz općina Bale,  Cerovlje, Funtana, Gračišće, Grožnjan, Kanfanar, Karojba, Kaštelir-Labinci, Kršan, Lupoglav, Motovun, Marčana, Oprtalj, Svetvinčenat, Sveta Nedelja, Pićan, Raša, Tar-Vabriga, Tinjan, Višnjan, Vižinada, Vrsar, Žminj te gradova Novigrada, Pule, Poreča i Rovinja na različite načine sufinancirali njihove jedinice lokalne samouprave, a sve kako bi mogli što prije položiti ispit na ovom tečaju i bez prepreka nastaviti s radom na svojim poljoprivrednim imanjima, napominje nam Sara Godena s Instituta.

Podsjeća da se za izobrazbu na Modul za profesionalne korisnike može prijaviti punoljetna osoba ukoliko je završila najmanje osnovnu školu u trajanju od osam godina. Potrebno je osim toga ispuniti prijavnicu za izobrazbu, te uz prijavnicu dostaviti presliku svjedodžbe ili diplome o stečenom obrazovanju ili drugog odgovarajućeg dokumenta.

- Važno je napomenuti također da će nakon 26. studenog 2015. godine, svim sadašnjim korisnicima sredstava za zaštitu bilja u poljoprivredi i hortikulturi biti onemogućeno kupovanje i rukovanje pesticidima ukoliko nemaju potvrdu o položenom ispitu. Stoga pozivamo sve korisnike sredstava za zaštitu bilja, koji još nisu odslušali i položili ispit, da se što prije jave, kako bi do predviđenog roka ispunili sve uvjete za nesmetano obavljanje svih poljoprivrednih poslova na njihovim imanjima, ističe Godena.

Akcijski plan

Da podsjetimo, u lipnju 2013. godine Vlada Republike Hrvatske donijela je Nacionalni akcijski plan za postizanje održive uporabe pesticida za razdoblje 2013. – 2023. godine s ciljem smanjenja rizika i više razine zaštite okoliša, zdravlja ljudi i životinja prilikom primjene pesticida. Sukladno postojećoj regulativi za sve zemlje članice EU od veljače 2014. godine u Hrvatskoj je na snazi Zakon o održivoj uporabi pesticida, kojim se regulira područje izobrazbe profesionalnih korisnika pesticida, distributera i savjetnika, sustav distribucije i prodaje pesticida, rukovanje pesticidima, skladištenje i postupanje s ambalažom pesticida i ostacima u ambalaži, uporaba i redoviti pregled strojeva za primjenu pesticida i drugo.

Na temelju Pravilnika o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida propisano je da svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja, distributeri i savjetnici, moraju imati primjerenu izobrazbu, koja se sastoji od osnovne i dopunske izobrazbe za stjecanje i obnavljanje odgovarajućih znanja i kompetencija.

Svi oni koji poslušaju predavanje moraju polagati ispit, a uspješno ga je položio onaj tko je ostvario 60 posto bodova. Polaznicima programa izobrazbe po završetku i pozitivnom ishodu na ispitu izdaje se potvrda o položenom ispitu kojim potvrđuju zadovoljavajuće znanje. Rok do kojeg svi obveznici  izobrazbe moraju imati svoju identifikacijsku iskaznicu je najkasnije do 26. studenog ove godine. Inače, Institut je još u lipnju 2014. dobio rješenje Ministarstva poljoprivrede o ovlaštenju za provedbu izobrazbe, te se nalazi na popisu ovlaštenih institucija Ministarstva poljoprivrede za provedbu izobrazbe u Republici Hrvatskoj. Trenutno ima 14 ovlaštenih predavača, a svoj je nastavni plan i program za osnovnu i dopunsku izobrazbu za tri modula, odnosno za Modul za izobrazbu profesionalnih korisnika sredstava za zaštitu bilja, Modul za izobrazbu distributera i Modul za izobrazbu savjetnika, donio u svibnju prošle godine.

- Polaznik, korisnik pesticida, nakon provedene izobrazbe moći će adekvatno bez rizika odabrati i upotrebljavati odgovarajuća sredstva za zaštitu bilja, steći će određenu razinu znanja za sigurno rukovanje i pravilnu primjenu pesticida, obavljanja poslova distribucije i prodaje pesticida te davanja savjeta u prodaji pesticida te savjeta za primjenu pesticida u proizvodnji hrane i zaštiti bilja, biljnih proizvoda i objekata od štetnih organizama. Osim toga, provodit će integriranu zaštitu bilja i primjenjivati alternativne metode, ili postupke kao što su nekemijska alternativna sredstva za zaštitu bilja kadgod to bude moguće, zaključuje Godena.

Nema interesa za atestiranje prskalica

Što se pak tiče pregleda uređaja za primjenu pesticida, odnosno priključka za prskanje poljoprivrednih kultura, prije svega vinograda i maslina, ravnatelj Instituta Dean Ban kaže da nije bilo interesa. Naime, Institut je organizirao i atestiranje prskalica koje će također biti obvezno od 26. studenog. Međutim, odaziva nije bilo.

Prema propisima, svi uređaji moraju biti pregledani najkasnije do 26. studenog. Uređaji proizvedeni nakon 2013. moraju biti pregledani barem jednom u pet godina od dana kupnje, a ako poljoprivredna inspekcija zatekne nekog bez potrebnog atesta, može ga kazniti. Institut je za ovlašten za pregled prskalica, a poljoprivrednici će morati atestirati uređaje zbog Pravilnika o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida, po kojem prskalice podliježu redovitom pregledu što će poljoprivrednike koštati između 400 i 700 kuna. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter