Od 2007. do sada priznao na desetine nedjela

Franko Pincan (M. SARDELIN)
Franko Pincan (M. SARDELIN)

Franko Pincan (32) zvani Frenki ili Pinca s prebivalištem u Trstu, a donedavnom adresom u Kašteliru je na pazinskom Općinskom sudu nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog devet kaznenih djela, odnosno osam teških krađa i jednu krađu. Nedjela je počinio od sredine veljače do početka travnja 2012. godine na području Grožnjana, Oprtlja, Novigrada, Motovuna, Višnjana i Brtonigle.

Sve priznaje

Pincanu je početkom ove godine već potvrđena zatvorska kazna od dvije godine zbog 22 kaznena djela teške krađe i krađe počinjene od rujna 2011. do početka 2012. godine, te je ova presuda samo nastavak sankcija za njegove kriminalne pothvate na istarskom području.

Broj kaznenih djela za koje je Pincan odgovarao i ona za koja tek čeka suđenje je gotovo nemoguće pobrojati. Rječ je o desetinama krađa počinjenih tijekom šest godina. Samo je ove godine što pravomoćno, što nepravomoćno osuđen za više od 35 kaznenih djela. Kao i ovog puta, Pincan je i na ranijim suđenjima priznavao sva kaznena djela. Uglavnom, od proljeća 2012. godine se nalazi u pritvoru, odnosno u zatvoru. Pred pazinskim sudom je tijekom iznošenja obrane u cijelosti priznao počinjenje navedenih kaznenih djela te je prihvatio prijedlog odvjetništva o bezuvjetnoj, dvogodišnjoj zatvorskoj kazni. Vezano za ukradene stvari, na sudu je izjavio da se više ni ne može sjetiti što je sve ukrao, ali da je sve za što ga se tereti točno. Vrijednost ukradenih stvari procijenjena je na ukupno desetak tisuća kuna.

Uporan lopov

Pincan je priznao da je 10. veljače 2012. provalio u kuću u mjestu Bolara kraj Grožnjana gdje je ukrao jednu trenirku i jednu sportsku torbu vrijednosti oko 300 kuna. Nešto kasnije je provalio u kuću u Novigradu gdje je ukrao zimsku biciklističku jaknu, zimske biciklističke hlače sa naramenicama, dva para biciklističkih rukavica, dvije kišne kabanice, dvije salame i jednu bocu alkoholnog pića ukupne vrijednosti oko tri tisuće kuna. U Deklićima kraj Kaštelira je iz kuće ukrao paket keksa, litru talijanskog ulja i manju teglicu pekmeza, neutvrđene vrijednosti. U vikendici u mjestu Martinčići kod Brtonigle je ukrao 250 grama kave, jednu vakumiranu kobasicu, jedan kilogram domaćih kobasica, 400 grama ombola i baterijsku svjetiljku sa gumenim obručem za nošenje oko glave, vrijednosti oko 500 kuna. Iz lovačkog doma u Grožnjanu je ukrao 10 do 15 kilograma sušenih zamrznutih domaćih kobasica od divljači vrijednih oko 900 kuna. U Barićima kraj Višnjana je iz vikendice ukrao toster, paštete, mesne doručke, sardine, limenke piva, sokove, rakiju, plinsku bocu, kavu i CD-radio ukupne vrijednosti oko tisuću kuna. Iz ugostiteljskog objekta u mjestu Divjaki kod Motovuna je ukrao 10 kilograma smrznutog mesa te nekoliko boca alkoholnih pića i limenki energetskog napitka, ukupne vrijednosti 1.500 kuna. U kamenolomu Sveta Lucija kod Oprtlja je iz radnih strojeva ukrao oko 70 litara dizel goriva na štetu pravne osobe iz Oprtlja. U zadnjoj provali u nizu, 8. travnja, provalio je u objekt u vlasništvu golf kluba iz Motovuna gdje je ukrao dva para cipela za golf, kanistar sa 30 litara nafte i kanistar motornog ulja od 10 litara, ukupne vrijednosti od oko 1.200 kuna. (M. SARDELIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter