Od 10. srpnja skuplje gorivo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trošarine na motorne benzine i plinsko ulje povecat ce se od 10. srpnja za 15 lipa po litri, cime se vracaju na razinu iz pocetka ožujka prošle godine, odlucila je hrvatska Vlada na sjednici u cetvrtak.

- Svjedoci smo da u posljednje vrijeme svakih 14 dana imamo smanjenje cijena derivata. To nije jednokratni trend, istice ministar financija Slavko Linic i napominje da su cijene u proteklom razdoblju, u dvotjednom ritmu, padale i do 30 lipa po litri.

- Procjene su da ce i iduci utorak doci do smanjenja cijena, cime cemo se približiti cijeni koja je bila prošle godine kada je bivša Vlada smanjila trošarine. To je razlog da se vraca tih 15 lipa trošarina i tako se s trošarinama vracamo na razinu od 7. ožujka 2011., istaknuo je Linic.

Uredbom o visini trošarina na motorne benzine i plinska ulja za pogon, trošarina na benzine ce od 10. srpnja iznositi 3.100 kuna za 1.000 litara (do sada 2.950 kuna), a na plinska ulja 2.200 kuna za 1.000 litara (do sada 2.050 kuna).

Vlada je odlucila i da ce cijena plina za povlaštene kupce koji obavljaju proizvodnu djelatnost do konca rujna iznositi 2,75 kuna po prostornom metru.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic podsjetio je da je pocetkom srpnja prestala važiti odluka o reguliranoj cijeni plina za industriju od 2,13 kuna po kubiku.

- Da bismo ublažili udar poskupljenja plina i barem djelomicno zaštitili našu industriju, predlažemo da se produži regulirana cijena plina, da ta cijena bude 2,75 kuna po prostornom metru, kazao je.


Podijeli: Facebook Twiter