Od 1. travnja novi format zbrojnog naloga za prijenos


U srijedu je u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Pula održana radionica o SEPA pravilima za kreditni transfer i izravno terećenje. U cilju informiranja o djelomičnim promjenama u platnom prometu koje započinju ove godine radionicu je organizirala Županijska komora Pula u suradnji s Hrvatskim SEPA Forum - radnim tijelom kojim predsjeda Hrvatska gospodarska komora. Na radionici su sudjelovali predstavnici malih i srednjih poduzetnika, velikih trgovačkih društava te obrtnika.

Provedba SEPA projekta u Hrvatskoj u tehničkom smislu predstavlja, kako je rečeno, i djelomičnu reformu platnog sustava budući da je Nacionalni odbor za platni promet, kao glavno upravljačko tijelo nacionalnog SEPA projekta u Hrvatskoj, donio odluku da SEPA projektom trebaju biti obuhvaćene i nacionalne platne transakcije u kunama. Upravo radi podržavanja izmjena u platnom prometu potrebno je obaviti prilagodbe u poslovnim sustavima korisnika kako bi se osiguralo nesmetano odvijanje plaćanja.

Stoga će se od 1. travnja 2016. primjenjivati novi format zbrojnog naloga za prijenos. Time će banke umjesto postojeće tekstualne datoteke zbrojnog naloga za elektronička plaćanja zaprimati isključivo SEPA kreditne transfere u novom XML formatu. Također, od 1. listopada izravno terećenje odvijat će se prema novim pravilima. Inače SEPA (jedinstveno područje plaćanja u eurima; engl. The Single Euro Payment Area) jest područje u kojem pravne i fizičke osobe zadaju i primaju plaćanja u eurima, unutar Europskog gospodarskog prostora, pod istim osnovnim uvjetima, s istim pravima i obvezama, neovisno o mjestu na kojem se nalaze i neovisno o tome je li riječ o nacionalnim ili prekograničnim plaćanjima. Krajnji rok migracije za platne transakcije u eurima na SEPA platne instrumente obvezujući je za Hrvatsku kao članicu EU.  Detaljnije informacije o SEPA projektu kao i upute i obrasci za korisnike dostupni su na www.sepa.hr. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter