Od 1. srpnja skuplja struja za neodlučne poduzetnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od ukupno 2,3 milijuna brojila potrošnje električne energije u Hrvatskoj, oko 210.000 ih pripada poduzetnicima, koji su odavno iz HEP-ODS-a kao pružatelja regulirane javne usluge trebali prijeći u HEP-Opskrbu ili, u novije vrijeme, bilo kome od tržišnih igrača - RWE Energiji, GEN-I-ju ili desetak drugih koji struju poduzetništvu prodaju na tržišnim principima.

Iz samo njima znanih razloga, moguće iz čiste inercije, čak 45 posto poduzetnika, odnosno njih oko 96.000, struju još uvijek kupuje od HEP-ODS-a, i uskoro će je, počevši od 1. srpnja ove godine, plaćati i daleko skuplje ako iz HEP-ODS-a ne odu.

Kućanstva koja ne žele promijeniti opskrbljivača, odnosno i dalje ostaju u HEP-ODS-u, tu mogu i ostati, s tim da struju plaćaju nešto više nego kod HEP-Opskrbe (HEPI), RWE Energije ili GEN-I-ja, koji kućanstva zasad opskrbljuju na tržišnim principima.

Poduzetništvo koje nije odabralo tržišnog opskrbljivača, međutim, od ove godine ulazi u kategoriju tzv. zajamčene opskrbe HEP-ODS-a, koja bi trebala biti rezervirana samo za one koji, ne svojom krivnjom, ostanu bez opskrbljivača, ne i za one koji tržišnog opskrbljivača još nisu izabrali.

Ne bi li se te "spavače", njih više od 96 tisuća, natjeralo da opskrbljivača izaberu, Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) donijela je metodologiju po kojoj će od 1. srpnja ove godine struja za te uspavane prva dva mjeseca, dakle do 1. rujna, biti nešto skuplja od tržišnih, a nakon toga i daleko skuplja. Koliko, u HERA-i tek trebaju izračunati, i za sada ne žele nagađati, no nove će, daleko više cijene, nadaju se, trgnuti poduzetnike da se za nekog opredijele.

Po svemu sudeći, liberalizacija, bilo da je riječ o poduzetništvu ili kućanstvima, još nije zaživjela u pravom smislu te riječi, kao što je slučaj s telekomunikacijskim tržištem, na kojem smo vrlo pokretljivi, i stalo nam je do svake kune koju trošimo pa često mijenjamo tarife i opcije.

Po novoj HERA-inoj metodologiji za "zajamčene", uspavane poduzetnike, HEP-ODS će imati obavezu sa svakim ih novim računom obavještavati da se nalaze u kategoriji kupaca kojima tamo nije mjesto, i koji bi se, ipak, trebali preseliti negdje drugdje, gdje uvjete diktira tržište.

Neinformiranost ili strah od tržišta

Odakle tolika inercija među hrvatskim poduzetnicima, koji radije godinama plaćaju skuplje negoli da se opredijele za jeftiniju alternativu, nije poznato. Moguće je da nisu dovoljno informirani ili su se tržišta preplašili, uvjereni da ono može postati i skuplje od zajamčenoga.

Mnogi od njih, konačno, u najvećoj mjeri mali obrti, uopće ne znaju da se već nalaze među "zajamčenima", koji električnu energiju plaćaju skuplje, s tendencijom daljnjih, velikih poskupljenja. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter