Od 1. srpnja Pula direktno povezana s londonskim Heathrowom

Pulski aerodrom napokon povezan s Heathrowom (M. MIJOŠEK)
Pulski aerodrom napokon povezan s Heathrowom (M. MIJOŠEK)

Nakon višegodišnjih pregovora uprava Zračne luke Pula najavila je dolazak svjetski poznate kompanije British Airways u Istru koja će od 1. srpnja iduće godine direktno povezivati Pulu s najvećim europskim aerodromom - London Heathrowom. Letovi će se odvijati dvaput tjedno, utorkom i subotom, tijekom srpnja, kolovoza i rujna, što je ujedno, tvrde u Zračnoj luci, odličan početak dugogodišnjeg partnerstva u povezivanju Londona i Pule.

Navedena linija ostvarivat će se zrakoplovima Airbus 319, kapaciteta do 143 putnika i Airbus 320, kapaciteta do 177 putnika. British Airways će tako biti čak šesta zrakoplovna kompanija koja će povezivati London i Pulu, a uz nju, s britanskom prijestolnicom putnike povezuju još Easyjet, Norwegian, Thomson Airways, Ryanair i Jet2.com. Ujedno, British Airways prva je kompanija koja će povezivati Pulu i najprometniju zračnu luku u Europi.

Naime, London Heathrow ima godišnji promet od čak 75 milijuna putnika, ostvaruje 472.067 operacija, odnosno prosječno dnevnih 1.293 operacija zrakoplova. Uz to, povezan je s 80 zrakoplovnih kompanija, 185 odredišta u 84 različite zemlje, te se smatra jednom od najznačajnijih zračnih luka na svijetu.

- British Airways je britanska najveća nacionalna zrakoplovna kompanija, koja u svojoj floti ima čak 295 zrakoplova i  leti na ukupno 183 različita odredišta, istaknuo je direktor Zračne luke Pula Svemir Radmilo ne skrivajući zadovoljstvo dolaskom ove svjetski poznate kompanije u Istru. Kaže da su pregovori trajali između tri do četiri godine.

- Ovo je izvrsna vijest za Zračnu luku Pula, a time i za Istru jer radi se o jednoj od najvećih zrakoplovnih kompanija te je posebno bitno što će Pula sada biti direktno povezana s London Heathrowom kroz koji godišnje prođe oko 7,5 milijuna putnika. Ovo je velika stvar i za istarski turizam, a sve je to rezultat napora koje već duže vrijeme zajedno ulažemo s Turističkom zajednicom Istarske županije, kaže Radmilo, dodajući da je glavni cilj povezati Istru s glavnim čvorištima u Europi. Ističe da je povezivanje Zračne luke Pula, kao ulaznih vrata u Istru i London Heathrowa, od velikog značaja za istarski turizam, ponajviše radi činjenice što je sada moguće samo s jednim presjedanjem doći do bilo koje točke u svijetu.

- Zasad je teško očekivati da ćemo uskoro imati direktne linije iz SAD-a ili Azije, no upravo preko Heathrowa Istrani od iduće godine mogu dosegnuti bilo koju točku na svijetu, kazao je Radmilo, otkrivši da su već sada odlične najave za iduću sezonu kada očekuju više od pola milijuna putnika.

British Airways već službeno na svojim stranicama reklamira Pulu kao svoju novu destinaciju, a cijena karata u ovom trenutku u jednom smjeru košta 38 eura. Pula je sada četvrta destinacija u koju su odlučili doći, a u Hrvatskoj još imaju letove prema Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.

Dodajmo kako kompanija također na svojim stranicama uvelike reklamira razna hrvatska odredišta, pozivajući putnike da istraže Hrvatsku. Posebno ističu Istru, Dalmaciju, kvarnerske otoke, Zagreb, Makarsku rivijeru, Kornate, Bikovo i rijeku Cetinu.

Podsjetimo, kako upravo putnici iz Velike Britanije čine najveće tržište za Zračnu luku Pula s više od 31 posto udjela u ukupnom putničkom prometu, te godišnjim rastom od 20 posto pa je otvaranje ove nove linije itekako važno za dodatni rast britanskih dolazaka u Istru. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter