Od 1. srpnja jeftinija vina iz Europe i J. Amerike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon prvog srpnja i otvaranja Hrvatske zajedničkom europskom tržištu očekuje se sniženje cijena inozemnih vina na policama domaćih trgovina. Vina proizvedena u zemljama Europske unije više se neće cariniti pa bi automatski mogla pojeftiniti 20 posto.

Pojeftinit će i vina iz Čilea i Argentine te još nekih zemalja koje imaju potpisane ugovore s EU-om o uvozu vina pa se na njih plaća samo administrativna taksa od jedan ili dva posto. Analitičari tržišta vina ističu da bi inozemna vina mogla pojeftiniti do 30 posto, u nekim trgovačkim lancima i više, što bi moglo značajno ugroziti tržišni položaj hrvatskih vinara.

"Tržište vina do sada je bilo zaštićeno visokim carinama od dvadesetak posto, a uvoz je baziran na kvotama. Ulaskom u EU situacija se mijenja, prije svega na tržištu jeftinog vina. Naši se vinari moraju fokusirati na vina koja su skuplja od deset eura po boci, što je adekvatno njihovoj kvaliteti i količini koju proizvode.

Bitka za jeftina vina je izgubljena jer se francuskim, talijanskim i drugim takvim vinima koja će preplaviti hrvatsko tržište ne može konkurirati", objašnjava ekonomski analitičar Damir Novotny.

Istarski vinar Moreno Coronica kaže da je teško predvidjeti što će se zbivati nakon 1. srpnja: "Otvaranje granica za uvozna vina možda nam i nije glavni problem, mnogo veći problem je ekonomska kriza u susjedstvu. Izgubili smo Talijane kao kupce broj jedan u podrumu, sada najviše dolaze Austrijanci i Slovenci. Istarski vinar i seljak uvijek prebrodi problem".

Slično misli i vinar Gianfranco Kozlović, koji kaže da ne očekuje konkurenciju u etabliranim, restoranskim vinima, kakva on proizvodi i prodaje. "Prerano je za velike prognoze, nemamo još pravih spoznaja što će se dogoditi. Ipak, mislim da neće biti dramatičnih promjena za nas vinare, nešto ćemo dobiti, a nešto izgubiti", napominje Kozlović.

"Jeftinija uvozna viza nisu konkurencija našim vinima koja se nude po restoranima. Ono što će kupci, a među njima i turisti, kupovati u maloprodaji, druga je priča. Tu bi jeftinija talijanska i čileanska vina mogla imati prednost", objašnjava ovaj vinar iz Momjana. (D. GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter