Od 1. sijecnja u Gradu Puli lokalna riznica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovo je proracun koji treba trasirati put u oporavak, štedljiv i realan, ali poticajan jer stvara preduvjete za buduce investicije. U iducoj godini ce poceti radovi koji ce omoguciti realizaciju dugorocnog gradskog plana povratka Pule moru - pocinje izgradnja kanalizacije na rivi, što je prvi preduvjet za bilo kakav razvoj rive.

U proracunu smo osigurali milijun kuna za izradu prostornih planova tog podrucja na temelju provedenog natjecaja, a Lucka uprava ce nastaviti gradnju "bankine" kod Rijeckog gata, rekao je gradonacelnik Boris Miletic prezentirajuci 33 akta donesena u protekla dva tjedna, od cega je set odluka vezan za rebalans ovogodišnjeg proracuna i onog za 2012. godinu koji ce se u ponedjeljak naci pred gradskim vijecnicima.

Veci poticaji za gospodarstvo

Pojašnjavajuci prijedlog proracuna za sljedecu godinu gradonacelnik je istaknuo da se u njemu povecavaju poticaji za gospodarstvo, a istovremeno zadržava postignuta razina socijalnih prava, gradi novi vrtic te nastavlja rješavanje kriticnih tocaka oborinske odvodnje i proširuje groblje.

- Pripremamo se za bolja vremena da, u trenutku kada gospodarstvo krene, imamo stvorene preduvjete za investicije kroz prostorne planove, ali i gradske investicije kroz pripremu projektne dokumentacije. Naša je obveza da imamo spremne projekte u trenutku kada nam se otvori mogucnost korištenja i sredstava strukturnih i kohezijskih fondova EU-a, pojašnjava Miletic.

Najveci iznos društvenim djelatnostima

Gradski proracun za 2012. godinu planiran je u iznosu od 366,9 milijuna kuna i, nakon rebalansa, veci je za 13,5 posto od ovogodišnjeg. Grad od 1. sijecnja 2012. uvodi lokalnu riznicu za 40 proracunskih korisnika, odnosno institucija medu kojima su vrtici i škole, a model upravljanja javnim rashodima temelji se na principu postojanja jednog racuna preko kojeg se obavljaju sve financijske transakcije proracuna, naglasio je gradonacelnik.

- Cilj uspostavljanja sustava riznice jest racionalizacija u upravljanju javnim novcem. Grad na taj nacin još jednom iskazuje da brine o racionalnom trošenju sredstava svojih gradana, napomenuo je gradonacelnik.

Tri velike investicije

Osim vidljivih stavki iz prijedloga proracuna, gradonacelnik je istaknuo i tri velike investicije koje nisu direktno ugradene u proracun, a rijec je o pocetku izgradnje kružnog toka u Šijani, pocetku gradnje županijskog centra za odlaganje otpada Kaštijun te izgradnji nove bolnice, što bi trebalo zapoceti sredinom naredne godine. (Goran ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter