Od 1. sijecnja skuplji plin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema danas potpisanom ugovoru Vlade i MOL-a, Ina ce od 1. sijecnja distributerima plina u Hrvatskoj plin prodavati 33 lipe skuplje po kubiku kad je rijec o kucanstvima, odnosno 30 lipa ce plin biti skuplji «povlaštenim» kupcima. Garantirano poskupljenje od «samo» 30 lipa odnosi se na tvrtke u vecinskom državnom vlasništvu, dok ce ostali poduzetnici o svojoj cijeni pregovarati s Inom.

Sadašnja cijena po kojoj Ina, odnosno Prirodni plin distributerima prodaje plin, skocit ce s 1,32 na 1,65 kuna po kubiku, što je poskupljenje od 25 posto, a koliko ce distributeri plin poskupjeti krajnjim potrošacima, odnosno kucanstvima i gospodarstvu, tek bi se trebalo dogovoriti.

U danas potpisanom dodatku ugovora Ine i MOL-a naznacena su rješenja za Inino podmirenje duga državi. Tako ce Ina u ovoj godini platiti milijardu kuna duga državi, dok ce ostatak, za koji se ne kaže koliki je, ali se u kuloarima govori o iznosu od 300 do 500 milijuna kuna, podmiriti do 31. ožujka sljedece godine. Rješenje za placanje milijardu kuna duga prema dogovoru se obvezao pronaci MOL, a za ostatak duga Vlada i MOL ce kao suvlasnici naknadno osmisliti nacin otplate.

Premijerka Jadranka Kosor potvrdila je sinoc da je dodatkom ugovoru o plinskom poslovanju Ini i njezinoj tvrtki Prirodnom plinu omoguceno poskupljenje plina, no i naglasila kako bi, da vlada nije pregovarala o dodatku ugovoru, cijena plina bila i znatno viša.

Premijerka tumaci da ce gradani poskupljenjem plina placati i cinjenicu da još ne placaju pravu cijenu plina. Dok ce Ina profitirati na povecanju cijena plina gradanima i gospodarstvu, Vlada ce zaraditi povecanjem naknade koju Ina placa za eksploataciju plina i nafte.


Podijeli: Facebook Twiter