Od 1. siječnja registar nenaplaćenih kazni

Hoće li uvođenje registra prouzročiti porast neregistriranih vozila? (K. TADIJIĆ)
Hoće li uvođenje registra prouzročiti porast neregistriranih vozila? (K. TADIJIĆ)

Od 1. siječnja 2014. godine uvodi se registar izrečenih, a nenaplaćenih novčanih kazni. Riječ je o izmjenama i dopunama Prekršajnog zakona koji je stupio na snagu još u lipnju, kada je uveden i popust od 50 posto za plaćanje novčane kazne na mjestu događaja, no Vlada je dala šestomjesečnu odgodu provedbe kako bi ponudila dužnicima da riješe dugove prije negoli ih zakon na to prisili.

Naime, u registru će se naći svi oni kojima je izrečena novčana kazna za prometni prekršaj, a koju nisu podmirili. Prvi podsjetnik na dugove prekršitelji će osjetiti prilikom godišnjeg produženja registracije na tehničkom pregledu, koju neće moći obaviti sve dok ne podmire sva zaostala dugovanja. Također, dokumenti poput vozačke i prometne dozvole izdavat će se - i produžavati - samo onima koji nisu na MUP-ovoj "crnoj listi". Nadalje, dužnici neće moći sudjelovati na javnim natječajima, osnivati pravne subjekte ili tvrtke, pa čak niti registrirati obrte, a ni zahtijevati dodjeljivanje koncesije ili subvencije.

Dužnicima će jedini "spas" od ukidanja prava na produženje dokumenata biti ukoliko se upuste u pravnu bitku sa zakonom, odnosno dok prekršaj i izrečena kazna ne postanu pravomoćni. U tom slučaju imaju šanse izbjeći plaćanje kazne ukoliko im se pravovremeno poslana žalba uvaži ili, pak, ako prođu tri godine od njezine pravovaljanosti kada službeno nastupa - zastara.

Novčanu kaznu moguće je zamijeniti radom za opće dobro. Dva sata rada ekvivalent su 300 kuna kazne. Krajnja je mjera odlazak u zatvor, a jedan dan zatvora vrijedi 300 kuna kazne. Tako će, primjerice, dužnik koji nije produžio obveznu godišnju registraciju vozila 15 dana nakon njezinog isteka, za što mu slijedi kazna od čak 700 kuna, za svoj "grijeh" morati odraditi 4,7 sati rada na poslovima koje mu odredi sud ili pak dva i pol dana odležati u zatvoru. (Piše Krešimir TADIJIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter