Od 1. siječnja nova formula za izračun mirovina?

Ilustracija (M. MIJOŠEK/arhiva)
Ilustracija (M. MIJOŠEK/arhiva)

Od 1. siječnja iduće godine na snazi bi trebala biti nova formula za usklađivanje mirovina s rastom plaća i potrošačkih cijena, koja bi ublažila rastuće siromašenje starije populacije u Hrvatskoj.

Tako tvrde u Sindikatu umirovljenika Hrvatske (SUH), iz kojega najavljuju napuštanje tzv. švicarske formule, po kojoj se mirovine u nas sada periodično usklađuju tako što se porast bruto plaća i potrošačkih cijena dijeli s dva. Ta formula, tvrde u SUH-u, realnu vrijednost mirovina godišnje umanjuje za oko 1,5 posto.

SUH predlaže da se ubuduće primjenjuje tzv. varijabilna formula, po kojoj bi taj omjer bio 80:20 posto - 80 posto bi se odnosilo na povoljniji faktor za umirovljenike, ovisno o tome jesu li više rasle plaće ili cijene.

- Spremni smo prihvatiti i omjer 70:30, ali ni mrvicu manje, istaknula je u razgovoru za Hinu predsjednica SUH-a Jasna Petrović te poručila da su u sindikatu spremni "za to se izboriti i na cesti, u čemu očekuju podršku radnika".

Ta minimalna početna mjera radi zaustavljanja daljnjeg siromašenja umirovljenika utvrđena je na sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe u ožujku, u prisutnosti predstavnika ministarstava zdravlja, socijalne politike te rada i mirovinskog sustava, kaže Petrović, pa očekuje dogovor i usuglašavanje o zakonskim izmjenama.

Švicarska formula, po kojoj se mirovine u Hrvatskoj sada usklađuju, ne može više opstati, poručuju iz SUH-a, jer nam iz Europske unije stižu upozorenja da smo, s obzirom na mirovine, među najsiromašnijima u Europi. Primjerice, prosječna mirovina za veljaču ove godine iznosila je 2.201 kunu, a predsjednica SUH-a tvrdi da 62 posto umirovljenika prima još i nižu mirovinu.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, zamoljeni za komentar, poručili su da "u ovome trenutku ne žele komentirati navode i špekulacije socijalnih partnera" koji su uključeni u izradu zakonskih izmjena.

"Ministarstvo je započelo razgovore s predstavnicima umirovljenika i starijih osoba u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe te sindikalnim središnjicama i Hrvatskom udrugom poslodavaca o novom Zakonu o mirovinskom osiguranju. Tek nakon provedenih konzultacija i savjetovanja s javnošću, pristupit će se izradi Nacrta prijedloga zakona o mirovinskom osiguranju, o kojem će se provesti široka javna rasprava, kako bi se odredio daljnji razvoj mirovinskog osiguranja, u cilju postizanja financijske održivosti i socijalne adekvatnosti mirovina", priopćili su iz Ministarstva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter