Od 1. sijecnja banke ce tražiti OIB

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Banke su od 1. sijecnja 2010. obvezne prilikom sklapanja poslovnog odnosa s novim klijentom od njega zatražiti podatak o osobnom identifikacijskog broju (OIB), izvijestili su iz Hrvatske udruge banaka (HUB). OIB se može predociti i dokazati potvrdom koja je zaprimljena od Porezne uprave ili ga je moguce zatražiti na licu mjesta, odnosno u banci putem internetskog servisa uz suglasnost klijenta, napominju u HUB-u.

No, to nije jedina promjena za banke. Sukladno izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, od 1. sijecnja 2010. i na dio usluga koje banke pružaju obracunavat ce se PDV. Prema odgovorima iz banaka, PDV ce se naplacivati tek na manji dio usluga. U Erste banci objašnjavaju da je Pravilnik o PDV-u objavljen 15. prosinca pa se svi njegovi aspekti još uvijek razmatraju, no glavnina usluga koje banka pruža nije oporeziva PDV-om.

- Tako, primjerice, kamate po kreditima i naknade po platnom prometu nisu oporezive te u tom segmentu nece biti promjena. Kod poslovanja s gradanima, sukladno novim zakonskim odredbama oporezive su usluge najam sefova i ostava.

Stoga ce, primjerice, u tom segmentu Erste banka, u prosjeku za iznos PDV-a, povecati naknadu za korištenje sefova na razdoblje od šest ili 12 mjeseci, dok ce naknade za korištenje sefova za krace razdoblje ostati nepromijenjene. Primjerice, naknada za korištenje manjih sefova na razdoblje od šest mjeseci povecat ce se s 250 na 310 kuna.

U Zagrebackoj banci takoder ne ocekuju da ce PDV znacajno utjecati na cijene bankovnih usluga jer se odnosi samo na dio ukupnih usluga banke, npr. na sefove. Ponajviše u tom dijelu ponude koja zauzima vrlo mali udio u ukupnim uslugama, ukupna cijena ce biti korigirana za visinu PDV-a, porucuju u Zabi. Dodaju i da ce za pružene usluge i obracunati PDV izdavati racune.

U Hypo banci vele da ce se cijena naknada koje ce od 1. sijecnja podlijegati primjeni PDV-a uvecati za 23 posto, a naknade koje podliježu oporezivanju su factoring, usluge skrbništva zajedno s poslovima pohrane i cuvanja imovine, upravljanje portfeljem, usluge card processinga, komisioni i mandatni poslovi povezani s izdavanjem i odobravanjem kredita, najam sefova i pretinaca, prodaja numizmatike.

Inace, udio svih ovih usluga u ukupnim uslugama Banke iznosi manje od jedan posto, zakljucuju u Hypu. U Raiffeisen banci rade na izracunima cijena usluga s ukljucenim PDV-om, a slicno porucuju i iz još nekih vecih banaka.


Podijeli: Facebook Twiter