Od 1. siječnja 2017. mijenjaju se turistički pravilnici

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Ministarstvo turizma u srijedu je izvijestilo da su donesena četiri nova turistička pravilnika kojima se želi unaprijediti poslovanje u turističkom sektoru te prilagoditi kategorizaciju suvremenim potrebama turista.

Ministar turizma Anton Kliman donio je pravilnike o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine kampovi te skupine ostali ugostiteljski objekti za smještaj, objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, kao i izmjene pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu.

Prijedlozi tih pravilnika u veljači su prošli javnu raspravu, a svrha im je unaprijeđenje poslovanja u turističkom sektoru, ističu iz Ministarstva.

"Promjene su predložene, prošle raspravu sa sektorom i širim krugom ljudi koji su neposredno vezane uz turistički sektor te su novi pravilnici doneseni kako bi se uklonile one prepreke koje postoje u poslovanju, a koje su u praksi pokazale da koče razvoj kvalitete. Cilj predloženih izmjena je olakšati investitorima i prilagoditi našu kategorizaciju suvremenim potrebama današnjeg turista", izjava je ministra Klimana koja se prenosi u priopćenju.

Pravilnici koji se odnose na kampove, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, domaćinstva i ostale objekte objavljeni su u Narodnim novinama (54/2016. od 10. lipnja) i stupaju na snagu osam dana od objave.

Iz Ministarstva najavljuju da će biti objavljen i pravilnik koji se odnosi na hotele, a koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2017. godine.

Kao neke od glavnih izmjena za skupinu hoteli iz Ministarstva navode da na recepciji više neće biti obavezno imati telefon za goste, fax i e-mail kojeg mogu koristiti i gosti, sef te čuvanje prtljage dulje od dana. No, za to se mogu dobiti dodatni bodovi.

Telefoni mogu biti fiksni ili mobilni (do sada samo fiksni), a površine modula mogu odstupati (primjerice 17-18 četvornih metara).

U apartmanima je smanjen broj kupaonica i zasebnih zahoda za nove objekte, u kupaonici nije obavezna kada već tuš, u smještajnoj jedinici nije više obavezno imati dodatni jastuk, pay TV, radio, prešu za hlače, automatski sustav buđenja. No, to će se dodatno bodovati.

Stupanjem na snagu novog pravilnika o hotelima od početka iduće godine u novim objektima s pet zvjezdica neće biti obavezno da imaju bazen, saunu, fitness, jacuzzi, Međutim, oni će se također dodatno bodovati, napominju iz Ministarstva.

Kao novine u pravilniku za kampove iz Ministarstva navode kako se primjerice povećava broj mobilhomova na kamp mjestu ili parceli s 30 posto na 40 posto, uvodi se pojam glamping kućice i glamping opreme. Broj glamping kućica na kamp mjestu ili parceli može iznositi do 40 posto, a mobilhomeovi i glamping kućice zajedno moći će zauzimati maksimum 50 posto kamp mjesta ili parcela.

Glamping kućica definirana je kao pokretna oprema za kampiranje od čvrstog materijala, koja nije čvrsto vezana za tlo, neuobičajenog je oblika ili je prostorno postavljena na neuobičajen način (primjerice pod zemljom, na stupovima, na drvu, stijeni, vodi) s ili bez kupaonice.

U kampovima su pojačani standardi za pet zvjezdica, odnosno povećan je broj obiteljskih kupaonica, sanitarija za djecu, perilica za rublje, a telefoni mogu biti fiksni ili mobilni (do sada samo fiksni).

Pravilnikom za ostale ugostiteljske objekte za smještaj, uvode se i kategoriziraju dvije zvjezdice za nove objekte, površine modula mogu odstupati (npr. 17 do 18 četvorna metra). U apartmanima je smanjen broj kupaonica i zasebnih zahoda za nove objekte. U kupaonici nije obavezna kada, u hostelima neće biti obavezni noćni ormarići, noćne svjetiljke i stol sa stolicom za smještajne jedinice, a telefoni mogu biti fiksni ili mobilni.

Novine donosi i pravilnik za ugostiteljske usluge na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu pa se tako primjerice propisuje da dvije sobe s dva sunca imaju vlastitu kupaonicu, što do sada nije bio slučaj. Novina je i da visine prostora, za razliku od sada, više nisu određene, a potrebno je osigurati nesmetano, udobno i sigurno kretanje gosta. Površine modula mogu odstupati (npr. 24,5 – 25,5 četvornih metara), telefon kod prijema gostiju nije obavezan, a uvodi se i nova vrsta - kamp odmorište.

Izmjenama Pravilnika za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu standardi su usklađeni s ostalim pravilnicima odnosno telefoni mogu biti fiksni ili mobilni (do sada samo fiksni), u apartmanima je smanjen broj kupaonica i zasebnih zahoda za nove objekte, u kampu povećava se broj mobilhomova na kamp mjestu ili parceli s 30 posto na 40 posto, navodi se u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter