Od 1. lipnja skuplje i Ipsilonom?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvog dana lipnja autoceste u Hrvatskoj poskupljuju za 15 posto. Odluceno je tako na sastanku u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture na kojem su bili clanovi uprava cestovnih tvrtki, prvenstveno prezaduženih državnih tvrtki ARZ-a i HAC-a, dok predstavnici Bina-Istre na sastanak nisu bili ni pozvani.

Poskupljenje cestarine, kao jedini Vladin "lijek" za smanjivanje ukupnog duga cestarskih tvrtki koji se procjenjuje na ukupno 27 milijardi kuna, ocito se ne odnosi na istarskog koncesionara. Ipak, to ne znaci da straha od poskupljenja nema.

- O poskupljenju cestarina doznali smo iz medija. Zasad iz Ministarstva nemamo nikakvih službenih dojava. Ako odluce da moramo povisiti cijene svojih usluga, toga cemo se pridržavati, no zasad ne možemo pricati o korekcijama cijena, odnosno o visini poskupljenja ukoliko do njega dode, tvrdi Christian Santaleza iz Uprave Bina-Istre.

Dogodi li se i na istarskoj autocesti izvjesno poskupljenje od 15 posto, relaciju Pula - tunel Ucka, prema našoj racunici, placat cemo 55,20 kuna umjesto sadašnjih 48. Od najveceg istarskog grada do središta županije vožnja autocestom ce biti skuplja za tri kune (tocnije 23 kune), dok ce do Umaga, umjesto 37, vozaci osobnih automobila morati izdvojiti 42,55 kuna.

Santaleza istice da Bina-Istra vec duže vrijeme nudi najvece popuste na autocestu za korisnike ENC uredaja, konkretno u visini od 30 do 50 posto, a dosad su izdali više od 30 tisuca uredaja. S druge strane, Ministarstvo priprema veliku promidžbenu akciju besplatne podjele uredaja za elektronsku naplatu cestarine, cija je cijena iznosila oko 120 kuna, a od 1. lipnja ce se prodavati za simbolicnu jednu kunu. (K. TADIJIC)


Podijeli: Facebook Twiter