Od 1. lipnja parkiranje se plaća nedjeljom i blagdanima

Dio druge (žute) zone postao je četvrta (zelena) zona u kojoj je sat parkinga povećan s četiri na osam kuna (N. LAZAREVIĆ)
Dio druge (žute) zone postao je četvrta (zelena) zona u kojoj je sat parkinga povećan s četiri na osam kuna (N. LAZAREVIĆ)

Prvi dan lipnja vrijeme je kada Pulaparking uvodi ljetni režim naplate parkiranja. No, ove je godine gradska vlast naložila pulskoj tvrtki za naplatu parkiranja da uvede i brojne druge novine. Ranijih godina bilo je propisano da se nedjeljom i blagdanima naplaćuje parkiranje pored Arene i na Rivi, od lipnja do listopada. Vjerojatno najveća novost uvedena ovog lipnja je ta da se naplata nedjeljom i blagdanima uvodi na sva parkirališta pod naplatom. Dakle, do 1. listopada sva parkirališta u Puli, u sustavu Pulaparkinga, bit će pod naplatom sedam dana u tjednu, od sedam do 22 sata. Nakon, tog datuma naplata će biti skraćena za dva sata, do 20 sati, i neće obuhvaćati nedjelje i praznike.

Dvostruko skuplje između Rive i Arene

Druga najveća novost su dvostruko veće cijene parkiranja na potezu između Rive i Arene, sa četiri na osam kuna. No, posjetom tih parkirališta uočili smo da to poskupljenje nije promijenilo navike vozača. Naime, na parkiralištu Karolina te u ulicama okolo Arene, poput Amfiteatarske, Flavijevske, Valerijinog parka, Carinskog gata i Rive uočili smo da je gotovo podjednak broj vozila parkiran u lipnju, kada se naplaćuje cijena od osam kuna po satu na sve te lokacije, kao i u svibnju kada je Pulaparking naplaćivao četiri kune po satu. Da imaju podjednak pa čak i veći broj vozila na tim lokacijama u lipnju, u odnosu na svibanj, potvrdili su nam i djelatnici Pulaparkinga s kojima smo razgovarali, a koji su zadužena za naplatu na tim parkirnim mjestima.

Inače, od 1. listopada se na tom području vraća cijena od četiri kune za sat parkinga, ali od sada na dalje to je područje proglašeno četvrtom zonom koja je dobila i svoju boju - zelenu. Stoga, tko plaća parking SMS-om, na tom području, poruku s brojem registarske oznake šalje na novi broj 707102. Podsjećamo da je prva zona označena crvenom bojom (dozvoljeno je parkiranje samo dva sata, četiri kune na sat), druga je žuta (četiri kune na sat), a treća je bijela (dozvoljeno je parkiranje sat ili dva, ovisno o godišnjem dobu, a sat parkiranja košta 15 kuna). Inače, tko zaboravi platiti parkiranje dobit će kaznu u visini dnevne karte koja je jednaka za drugu i četvrtu zonu te iznosi 100 kuna, a što se može smanjiti na 50 kuna ako se plati istog dana na blagajni Pulaparkinga.

Unatoč tim novinama, cijena mjesečnih parkiranih karata za stanare ostat će ista, 50 kuna. Za pravne osobe, sa sjedištem u zoni naplate, iznosi 400 kuna, dok ostali zainteresirani mogu ugovoriti mjesečnu kartu od 1.000 kuna. Kome nije teško malo prošetati, može ugovoriti parkiranje na Marsovom polju ili pokraj Veslačkog kluba te za 200 kuna mjesečno osigurati si neograničeno parkiranje. (P. GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter