Od 1. kolovoza 5 posto kriznog nameta?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je tijekom dana Vlada predložila uvodenje kriznog poreza u iznosu od 8 posto na sve neto isplate iznad 3.000 kuna, u posljednjim razgovorima predloženo je da stopa tog poreza bude 5 posto.

Ukoliko netko prima 3.200 kuna, ovim porezom ce mu se uzeti 5 posto od 200 kuna.

Prema posljednjim neslužbenim informacijama, sindikati ne pristaju na taj prijedlog, vec traže progresivno oporezivanje i korekciju vec postojecih poreznih stopa.

Inace, krizni porez na snazi bi bio do kraja 2010. godine, a prema izracunima, koja su se temeljila na stopi od 8 posto, na ovaj bi se nacin prikupilo izmedu 4,5 i 5 milijardi kuna.

Tijekom dana taj je prijedlog iznesen predstavnicima umirovljenika, a trenutno se oko njega vode razgovori s predstavnicima sindikata.

Kako neslužbeno doznajemo, sindikate zanima i što je s najavama o uvodenju poreza na kapitalnu dobit te o uvodenju novih trošarina na telekomunikacijske usluge, ali cini se da je Vlada odustala od tih mjera.

Inace, razgovori predstavnika umirovljenika i Vlade nastavit ce se sutra za kada je najavljen i sastanak Koordinacije umirovljenickih udruga.

Vladino uvodenje kriznog poreza na place i mirovine pogodit ce milijun i 200 tisuca ljudi u Hrvatskoj, a medu njima je i 225 tisuca umirovljenika koji dobivaju penzije vece od tri tisuce kuna.

Najviše ce, naravno, biti pogodeni radnici, jer njih oko 725 tisuca dobiva place vece od tri tisuce kuna. Novi ce namet pogoditi i gotovo svih 240 tisuca zaposlenih u državnoj upravi i javnom sektoru.

Medu radnicima država ce najmanje zaraditi na onima koji primaju od tri do cetiri tisuce kuna, a njih je u Hrvatskoj, prema podacima Fine, gotovo 190 tisuca. Nešto više novca Vlada ce nakupiti na placama gotovo 200 tisuca radnika koji primaju place od cetiri do pet tisuca kuna. Oko 180 tisuca radnika u Hrvatskoj prima placu od pet do šest tisuca kuna, i oni ce izgubiti od sto do 150 kuna. Radnici koji dobivaju placu vecu od deset tisuca dobivali bi ubuduce, ako krizni porez bude pet posto, 300 kuna manje.

Oko 50 tisuca umirovljenika koji dobivaju mirovine izmedu cetiri i pet tisuca kuna, izgubit ce u prosjeku 113 kuna ako krizni porez bude osam posto, a bude li on pet posto, ti ce umirovljenici u prosjeku ostati bez 67 kuna.


Podijeli: Facebook Twiter