Očuvati staništa rijetkih leptira, žaba i pužića

Lombardijska žaba (Rana latastei)
Lombardijska žaba (Rana latastei)

Livade uz potoke sjeverne Istre jedina su nalazišta močvarnog okaša u Hrvatskoj. Zaštita staništa ovog nadasve rijetkog leptira (Coenonympha oedippus), ali i lombardijske žabe (Rana latastei) te pužića uskoušćana (Vertigo angustior) i trbušastih zvrčića (Vertigo mulinsiana) na području Pregona u oprtaljskoj općini, obuhvaćena je projektom Europske unije "Natura 2000 upravljanje i monitoring - Natura Manmon". Projekt je osmišljen kako bi se pružila potpora Hrvatskoj u pripremi provedbe europske Direktive o staništima i Direktive o pticama.

Hrvatska do službenog ulaska u EU mora imati utvrđenu mrežu zaštite prirode koja će omogućiti očuvanje niza staništa biljaka, ptica i drugih životinja. Prijedlog područja mreže "Natura 2000" je već izrađen. Odabrano je šest područja diljem zemlje na kojima će se provoditi projekt i testirati djelotvoran način upravljanja u suradnji s lokalnim vlastima, građanima te vlasnicima i korisnicima zemljišta, a u skladu s europskom praksom. Cilj projekta na istarskom području je očuvati u povoljnom stanju četiri vrste iz Direktive o staništima koje su hrvatski stručnjaci pronašli na Pregonu: lombardijsku žabu, močvarnog okaša, pužiće uskoušćane i trbušaste zvrčiće.

- Područje Pregona značajno je po četiri vrste koje su između ostaloga i strogo zaštićene, vrlo rijetke i izuzetno ugrožene ne samo na nivou Hrvatske već i EU-a. Koliko su rijetke govori podatak da su sjeverna Istra, dolina Mirne i Motovunska šuma, jedina staništa lombardijske žabe i močvarnog okaša u Hrvatskoj, izjavio je stručni suradnik Nature Histrice Slavko Brana.

Sve četiri vrste ugrožene su nestajanjem staništa, vlažnih travnjaka i poplavnih šuma. Na području Pregona namjera je stoga održavati biološku raznolikost potoka, vlažnih poluprirodnih travnjaka i šuma kao staništa europsko značajnih vrsta, osiguravanjem povoljnog vodnog režima i načina održavanja travnjaka. Omogućit će se održivi razvoj poticanjem ekstenzivne poljoprivrede, podupiranjem održivog šumarstva i lovstva i promicanjem eko turizma.

Pregon je pogranično područje uz državnu granicu sa Slovenijom pa barem dvije vrste; lombardijska žaba i močvarni okaš, obitavaju i s druge strane granice. Zanimljivo je, rekao je Brana, da se sa slovenske strane planira veliki tzv. krajinski park Dragonja koji će štititi i pogranično područje pa će ove vrste biti zaštićene s obiju strana. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter