Očuvati jedinstveni glazbeni idiom uz glazbeno druženje


Prepuna velika dvorana Doma hrvatskih branitelja ugostila je u subotu navečer 14. Dane vokalne glazbe Brajši u Spomen. Cilj ove manifestacije u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva "Matko Brajša Rašan" je njegovanje i promicanje Brajšina stvaralaštva i susret raznih zborova i kulturno-umjetničkih društava, stvaranje novih suradnji, te čuvati od zaborava naš jedinstveni istarski glazbeni idiom te prezentirati i promovirati istarsku ljestvicu koja je uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne baštine.

Mažurano moja

Koncert je započeo nastupom domaćina, zbora koji djeluje već 66 godine, njegova aktualna dirigentica je Irena Vladisavljević, a korepetitorica Ina Cerovečki. Uz neizostavnu Brajšinu "Mažurano moja" te potom narodnu međimursku "Čardaš" i pjesmu koju su proslavili KUD Idijoti "Za tebe", u aranžmanu Irene Vladisavljević, Brajša je pokazao veliku uigranost, pripremljenost te uvježbanost.

Ženski zbor Matice umirovljenika Pula Zlatne godine djeluje nešto više od deset godina, broji oko 25 članica čiji je prosjek godina 76. Za sebe su rekle da "nisu u konkurenciji", no da su se željele ovdje predstaviti u najboljem svjetlu, a pod vodstvom dirigentice Silve Pavić otpjevale su "Lovor i ruže" Andreja Baše i Daniela Načinovića, Brajšinu "Tri Marije", te narodnu pjesmu iz Pokuplja "Letovanić".

Vokalna skupina Zvir iz Jelenja pod vodstvom Davora Juretića izvela je Brajšin "Istarski ples", dvije Ronjgove skladbe "Ćaće moj" i "Bilo vavik veselo" te potom i Zlatićevu "Uspavanku".

Predstavio se i pomladak KUD-a Uljanik istarskim balunom i mantinjadom, a najmlađe su pripremili Dragica Martinović i Valter Bašić.

Crkveni zbor Sv. Jovan Kukuzel iz Vinice interpretirao je Brajšinu "Oče naš", te potom niz makedonskih pjesmi, "Rum, Dum, Dum", "Uči me majko karaj me", "Cae Sukarie", "K Bogorodice prilezno" i "Ninje otpustaesi", a zatim, kao iznenađenje "Jovano". Njihov je voditelj bio Igor Nasev.

Mješoviti pjevački zbor Sokol iz Buzeta s dirigenticom Ileanom Pavletić Perosa nakon "Nagnulo se" Matka Brajše Rašana, otpjevao je "Sušnu zikvu na škoju", poznatu "Iznad duge" te tradicionalnu duhovnu gospel "I'm gonna sing".

Na kraju su svi zajedno izveli "Krasnu zemlju", a kroz program je vodila Ljiljana Maršić.

KUD "Matko Brajša-Rašan" započeo je s organizacijom programa "Brajši u spomen" u rujnu 2004. i susret je već prvu godinu polučio veliki uspjeh i potvrdio ga na susretima koji su se i narednih godina održali pred prepunom dvoranom Doma hrvatskih branitelja.

Sačuvati posebnosti

Susret pjevačkih zborova pod nazivom "Brajši u spomen" okuplja zborove iz različitih gradova hrvatske i europskih zemalja. Zborovi na repertoaru imaju po jednu skladbu skladatelja M. Brajše Rašana i skladbe po vlastitom odabiru. Partiture svih izvedenih skladbi se kopiraju, uvezuju i poklanjaju svim zborskim sudionicima manifestacije – što doprinosi popularizaciji kako istarskih skladatelja, tako i skladatelja iz onih krajeva iz kojih gostujući zborovi dolaze.

Matko Brajša Rašan uvelike je pridonio putu istarske glazbe sa zapisivanjem istarskih napjeva, a cilj domaćina ove tradicionalne svečanosti, KUD-a "Matko Brajša Rašan", je sačuvati spomenutog skladatelja od zaborava. (Vanesa BEGIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter