Očuvanje istarske baštine kroz turističku ponudu

Zoran Sloković, Siniša Žulić, Ranato Krulčić, Nada Prodan Mraković, Sando Jurman i Dalibor Macan (M. RIMANIĆ)
Zoran Sloković, Siniša Žulić, Ranato Krulčić, Nada Prodan Mraković, Sando Jurman i Dalibor Macan (M. RIMANIĆ)

Danas je u Pazinu predstavljen projekt "KulTourSpirit-Revitalizacija kulturne baštine putem Inspirit iskustva" kojem je  nositelj Grad Pazin, a partneri su mu u projektu Grad Buzet i Općine Kanfanar i Svetvinčenat. Grad Pazin s partnerima je u siječnju 2016. projekt prijavio na natječaj "Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine" u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Prioritetne osi 6 "Očuvanje i zaštita okoliša i promocija resursne učinkovitosti", specifičnog cilja "Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unapređenje kulturne baštine", rekao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. 

Nakon evaluacije, ovog projekta, prilično složenog naziva, vrijednog ukupno 6,8 milijuna kuna koja je provedena u šest faza Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo je odluku o sufinanciranju s iznosom od 4,9 milijuna kuna odnosno s intenzitetom potpore od čak 72,67 posto od ukupno pet milijuna kuna maksimalne potpore.

- Odobreni iznos dokazuje kvalitetu projekta koju je prepoznalo i nadležno ministarstvo. Početak provedbe projekta, koji će se provoditi 19 mjeseci, započet će 1. prosinca 2016. Projektne su aktivnosti, nastavio je, usmjerene na izradu projektne dokumentacije za sanaciju, revitalizaciju, i prenamjenu zaštićenih kulturnih dobara i cjelina u partnerskim jedinicama lokalne samouprave, koja čine temelj za daljnja ulaganja, rekao je Krulčić.

U Pazinu se tako planira osmisliti novi sadržaj za pazinski Kaštel, kao i revitalizirati kulturno-povijesnu cjelinu Pazina uz obnovu zvonika pazinske župne crkve. Javne površine i ulice koje vode prema Kaštelu će se sustavom signalizacije, interpretacije uz instalacije skulptura urediti u duhu istarskih priča i legendi. Uz to izradit će se dokumentacija za preuređenje dijela Kaštela u Kuću istarskih priča i legendi-multimedijalni centar za nematerijalnu istarsku kulturnu baštinu, koji će stalnim postavom uz pomoć suvremenih tehnologija posjetiteljima dočarati svijet istarskih priča i legendi. U sklopu ovog projekta izradit će se i dokumentacija za sanaciju 311 godina starog zvonika u Pazinu, koji bi nakon obnove trebao postati vidikovac.

Buzet će u sklopu ovog projekta, kako je rekao buzetski gradonačelnik Siniša Žulić, pripremiti dokumentaciju za uređenje palače Moretti u kojoj će se u sklopu "Etno-magistrale starih zanata", urediti Centar starih zanata, odnosno edukativni, interpretacijski i izložbeni centar o zanatima na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. U kući Karolina u Buzetu, koja je također obuhvaćena projektom osmislit će se "Karolinina kuća ljekovitog bilja", u kojoj će se urediti stara ljekarna. Tako će ova kuća postati edukacijsko, izložbeni i znanstveni prostor namijenjen prezentaciji kulture korištenja samoniklog i ljekovitog bilja prema starim recepturama.

Kanfanar će pripremiti dokumentaciju za uređenje "Arheološkog parka Dvigrad", a to, kako je rekao kanfanarski načelnik Sandro Jurman, ponajprije uključuje stvaranje preduvjeta za siguran boravak i nesmetan prolaz ovim jedinstvenom ruševinom srednjovjekovnog grada na čijoj konzervaciji općina Kanfanar s Ministarstvom kulture i drugim institucijama radio već 17 godina. Osim uređenja staze kroz grad, planira se obnova dva manja stambena objekta u kojima će se urediti info-punkt i prezentacijski centar dvigradskih artefakata te motiva priča i legendi tog kraja. "Poseban će se naglasak dati razvoju arheološkog turizma, namijenjenog studentima, ali i stručnjacima, arheolozima kako bi se u konačnici mogao osmisliti i oblikovati arheološki park", rekao je Jurman. (Mirjan RIMANIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter