Očuvanje dijalekta kroz književnost, glazbu i film

(M. SARDELIN)
(M. SARDELIN)

Festival istrovenetskog narječja održat će se i ove godine u Bujama od 3. do 6. lipnja. Svečano otvorenje festivala u srijedu, 3. lipnja, u 18 sati označit će mimohod i podizanje festivalske zastave uz sudjelovanje limene glazbe Zajednice Talijana Buje, učenika Talijanske osnovne škole "Edmondo De Amicis", karnevalske grupe ZT Buje i kostimirane skupine "Al tempo di Tartini" piranske Zajednice Talijana.

Uslijedit će izložba radova literarnog i videonatječaja, te potom u kazalištu bujskog Pučkog otvorenog učilišta i kazališna smotra "Su e zo pel palco". Kazališna smotra nastavit će se i u četvrtak, a u petak od 12 do 18 sati na programu je degustacija tipičnih proizvoda regije Veneto i Istre, te nastavak kazališne smotre.

Festival Dimela cantando

Posljednjega dana, u subotu 6. lipnja uz degustaciju tipičnih proizvoda regije Veneto i Istre, te nastavak kazališne smotre, održat će se i radionice za djecu osnovnih škola, te na kraju festival Dimela cantando, gdje će biti predstavljene neizvedene skladbe na istrovenetskom narječju. Gosti večeri su Sergio Pavat i L'Orchestra istriana.

Tijekom festivala, bit će proglašeni pobjednici literarnog i videonatječaja očuvanja istrovenetskog. Na literarni natječaj stiglo je ukupno 75 radova, i to 48 u kategoriji za djecu od šest do deset godina, 26 u onoj djece od 11 do 14 godina, te jedan uradak djece i mladih u kategoriji od 15 do 18 godina. Prosudbeni je žiri u sastavu Tiziana Dabović, Ester Barlessi i Ondina Lusa u kategoriji najmlađih dodijelio prvu nagradu Marileni Privrat iz OŠ Vodnjan, drugonagrađena je Carla Bernardis iz Talijanske osnovne škole "Galileo Galilei" iz Umaga, a treća je nagrada pripala također učenici ove škole Gemmi Lakošeljac. Posebno su priznanje dobili  Nicola Paljuh, također iz ove umaške škole, te Chiara Bonassin iz vodnjanske škole.

Nagrađeni najbolji učenici

U kategoriji djece od 11 do 14 godina prvo je mjesto osvojila Erika Puž iz Talijanske osnovne škole "Edmondo De Amicis" iz Buja, drugo Laura Babnik iz škole "Vincenzo e Diego de Castro" Piran, a treće Lara Kercan iz Talijanske osnovne škole "Bernardo Benussi" iz Rovinja.

Posebno je priznanje dobio Lorenzo Balanzin iz TOŠ "Edmondo De Amicis" Buje. U kategoriji djece i mladih do 18 godina nagrađena je Elen Zukon Kolić iz Talijanske srednje škole "Dante Alighieri" iz Pule.

Što se tiče videouradaka, pristiglo je ukupno šest radova, i to četiri za sudionike do 18 godina starosti, a dva za one starije od 18 godina. Prosudbeni žiri u sastavu Norma Zani i Gaetano Benčić dodijelio je posebno priznanje učenicima od prvog do četvrtog razreda Talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi", područne škole Galižana, te Alessiu Giuricinu iz rovinjske osnovne škole "Bernardo Benussi".

Festival organiziraju Talijanska unija, pod pokroviteljstvom Grada Buja, Istarske županije i Regije Veneto. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter