Očuvanje crkvenog i glagoljaškog pjevanja

Monika Udovičić, Mario Bratulić, Bruno Krajcar i Viktor Prenc
Monika Udovičić, Mario Bratulić, Bruno Krajcar i Viktor Prenc

U nedjelju od 20 sati u Svetom Petru u Šumi održava se osma smotra starocrkvenog pjevanja "Maša po starinski", najavio je na konferenciji za novinare Mario Bratulić, načelnik općine Sveti Petar u Šumi. Tijekom dosadašnjih sedam susreta mlađim naraštajima slušatelja predstavljene su stare crkvene pjesme, a osim već dobro poznatih crkvenih zborova iz raznih krajeva Istre ali i drugih krajeva Hrvatske, svake se godine nastoji predstaviti neka novopronađena pjesma i novi izvođač. Zahvaljujući takvom konceptu susreta koji je osmislio umjetnički voditelj smotre Bruno Krajcar, od zaborava su sačuvane mnoge stare pjesme ali i zborovi potaknuti na njihovo izvođenje.

Nacionalni značaj

Krajcar je nadopunio Bratulića dodajući kako je "Maša po starinski" do sada već dala značajan doprinos očuvanju bogate istarske nematerijalne kulturne baštine, posebno glagoljaškog pjevanja. Zahvaljujući ovim susretima, koji su audio i video zabilježeni, stvoren je vrijedan fundus pjesama i izvedbi koje tek čekaju znanstvenu, muzikološku obradu. Važno je, napomenuo je Krajcar, što se pjesme uvježbane za "Mašu po starinski" kasnije pjevaju na misama i na taj način prenose na slušatelje i mlađe izvođače, a to je, kaže, jamac da neće pasti u zaborav i da se neće izgubiti.

Od početka je "Maša po starinski" bila usmjerena na hrvatske starocrkvene pjesme, stoga ova smotra ima nacionalni značaj. Na njoj su do sada nastupili mnogi zborovi izvan Istre, a ove će godine, uz istarske, u Svetom Petru u Šumi nastupiti crkveni zborovi iz Kalija na otoku Ugljanu, skupina "Pro anima" iz Zagreba i KUD "Gradina" iz Polače u Ravnim kotarima.

Uz zborove i skupine koje je Krajcar spomenuo nastupit će zborovi i pjevači iz župa Trviž, Kringa, Lanišće, Lindar, Novigrad, Marčana, Medulin, Filipana te domaćini iz Svetog Petra u Šumi, dodao je Viktor Prenc.

"Otče naš" po istarski i dalmatinski

Prenc je napomenuo da supetarski župni zbor izvodi pjesme iz "Pavlinskog zbornika" iz 17. stoljeća i knjižice "Oče budi volja tvoja" koju je u 19. stoljeću objavio biskup Juraj Dobrila. Prenc je dodao kako se iste pjesme u raznim krajevima Istre drugačije pjevaju pa će posjetitelji ovogodišnje smotre imati prigodu čuti kako se "Oče naš" ili "Otče naš" pjeva u središnjoj i južnoj Istri, ali i Dalmaciji. Vrijednost susreta je i ta što se na njima ponekad izvode pjesme sačuvane u puku ali još nezapisane. Stoga je "Maša po starinski" jedan od načina da se te pjesme snime i potom zapišu i tako sačuvaju kao dio tradicije.

"Priče o lijepim stvarima" Josipa Bratulića

Prije susreta "Maša po starinski", u 19 sati u župnoj crkvi održat će se misa na kojoj će pjevači iz Zadarske nadbiskupije pjevati starocrkvene pjesme. Međutim, program će, kako je najavila Monika Udovičić, zamjenica predsjednika Općinskog vijeća, započeti u 18 sati u klaustru Pavlinskog samostana u Svetom Petru u Šumi predstavljanjem knjige akademika Josipa Bratulića "Priče o lijepim stvarima". Mario Bratulić je pozvao posjetitelje da se u klaustru okupe malo prije predstavljanja knjige jer će moći kušati neke stvari o kojima njegov stric akademik Bratulić piše. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter