Ocu koji je ugušio sina potvrdena kazna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrhovni sud ponovno je odlucio odbaciti žalbu ?ure ?urica, 46-godišnjaka koji je 20. svibnja 2010. godine u stanu u Ulici Angela Zulianija u Rovinju, odnosno u podrumskoj prostoriji negdašnjeg odmarališta beogradskog Celika, ugušio svog 9-godišnjeg sina Luku.

Na Županijskom sudu u Puli ?uric je za ubojstvo sina nepravomocno osuden na 20 godina zatvora te mu je opozivom uvjetne osude zbog obiteljskog nasilja iz 2006. godine od godinu i devet mjeseci izrecena jedinstvena osuda na 21 godinu zatvora. Vrhovnom sudu se ?uric dosad dvaput žalio na prvostupanjsku presudu, na što ima zakonsko pravo jer je osuden na dugotrajnu zatvorsku kaznu, držeci da je tijekom sudenja došlo do povrede Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog zakona, odnosno zbog pogrešnog i nepotpuno utvrdenog cinjenicnog stanja.

Suci Vrhovnog suda njegove su žalbene navode u oba slucaja odbili, držeci da je sud prvog stupnja ispravno proveo postupak i izabrao adekvatnu sankciju.

Prvostupanjskom presudom sutkinje Županijskog suda u Puli Dorijane Dolenec Kujundžic koncem listopada 2010. godine utvrdeno je da je ?uric ubio sina Luku stišcuci ga snažno rukama za vrat. ?uric je iznoseci obranu sudskom vijecu kazao da je sin od njega tog kobnog dana tražio 150 kuna za izlet u Pulu, no nije mu mogao dati taj novac jer ga nije imao. Tvrdio je da ga je Luka tada poceo udarati nogama pa ga je on uhvatio za vrat i stiskao. Kada je vidio da se Luka više ne mice, ošamario ga je, no vec je bilo kasno.

Priznajuci krivnju ?uric je dodao da nije ubojica. Sudsko vijece nije prihvatilo takvu obranu te je povjerenje poklonilo vještaku psihijatrijske struke, koji je ustvrdio da je ?uric u vrijeme ubojstva bio smanjeno ubrojiv, ali ne u vecem stupnju te je stoga znao da ce takvim radnjama ubiti dijete. Sutkinja Dolenec Kujundžic je prilikom objave presude istaknula i da je ?uric bio osudivan zbog nasilja u obitelji te da je prijetio bivšoj supruzi da ce nešto uciniti Luki.

?uro ?uric je tijekom sudenja više puta govorio o tome da je bio dobar, pa i odlican otac, a upravo je tu cinjenicu isticao obracajuci se sucima Vrhovnog suda i tražeci da se njegov predmet vrati na ponovni postupak, tijekom kojeg bi bila ispitana i njegova kci. (Marica KOŠTA)

 


Podijeli: Facebook Twiter