Ocni CT ceka donacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opticka koherentna tomografija (OCT) novi je vrijedan uredaj na Odjelu za ocne bolesti pulske Opce bolnice, koji je, medutim, zasad još na posudbi.

Rijec je o CT-u za oci, vrhunskom dijagnostickom aparatu koji u Hrvatskoj imaju samo klinike u Zagrebu. Istarski su pacijenti do sada odlazili u Zagreb ili Trst na ovu jednostavnu i bezbolnu pretragu.

Medutim, aparat još nije u vlasništvu bolnice. Stoji 232 tisuce kuna, a bolnica je imala novca samo za trecinu. Stoga se pokrece akcija prikupljanja donacija pomocu kojih bi se otplatio aparat u cijelosti, pojasnio je rukovoditelj ove djelatnosti dr. Marino Benazic. Nadaju se da ce u godinu dana prikupiti ta sredstva.

U protekla tri mjeseca napravljeno je više od stotinu CT pregleda ocne mrežnice i živca. Aparat se koristi u dijagnostici i pracenju bolesti mrežnice, glaukoma, degeneracije žute pjege, gubitka vida u starijoj dobi.

Nakon nabave OCT-a zaokružene su potrebe za opremom u ovoj djelatnosti, zakljucuje sa zadovoljstvom dr. Benazic. Na ocnom je odjelu obnovljena dotrajala i nabavljena nova oprema. Nakon godine dana posudbe konacno je placen biomikroskop, osnovni aparat u oftalmologiji. Nabavljen je i kirurški laser za operaciju prednjeg ocnog segmenta, receno je na konferenciji za novinare u pulskoj bolnici.

Dr. Ivica Fedel najavio je da se u bolnici opet može obaviti denzitometrija. Aparat koji se koristi u toj pretrazi ce kao i dosadašnjih godina u Puli biti na posudbi oko šest mjeseci.


Podijeli: Facebook Twiter