Ocjene da je proračun nepravedan prema Istri, ne mogu prihvatiti!

Goran Marić (Danilo MEMEDOVIĆ)
Goran Marić (Danilo MEMEDOVIĆ)

Sa saborskim zastupnikom HDZ-a Goranom Marićem razgovarali smo ovih dana u Puli nakon što je pred pulskom publikom predstavio svoju knjigu "Slom lažnog proroštva". Pitali smo ga o proračunu, odnosima u koaliciji, istarskom HDZ-u, gdje u teritorijalnom preustroju vidi Istru.

- Proračunom se drastično režu sredstva za znanost, obrazovanje, sport, smanjuje se socijalna naknada. To očito nisu prioriteti nove Vlade?

- Kada je riječ o proračunu gotovo svi ekonomisti se slažu samo u jednoj stvari - da je proračun najmoćnije oruđe i glavni instrument monetarne politike u ostvarenju ekonomskih ciljeva. U svemu ostalom ekonomisti se razlikuju u svojim stajalištima. Mislim da su sadašnji proračuni, umjesto da razvijaju, poprilično zapuštali Hrvatsku.

Međutim, ovaj je donesen u  iznimno složenim, poprilično atipičnim, pa i neprirodnim političkim okolnostima. Iako za izradu nije bilo dovoljno vremena, proračun izražava težnju fiskalne konsolidacije i kontrole državnih rashoda. Zbog same činjenice da je nakon osam godina, po prvi put, deficit ispod tri posto BDP-a, proračun za 2016. je na određeni način prekretnica. Ako izdrži bez rebalansa, onda će to biti odličan i znak i poruka. Ovo bi morao biti posljednji proračun koji se temelji na realizaciji prethodne godine. Sljedeći, i svaki daljnji, trebao bi se temeljiti na sustavnoj analizi svakog proračunskog korisnika koja podrazumijeva analizu društvene potrebe za njegovim postojanjem, na što je i kako trošio novac. Sada za to nije bilo vremena, no već za idući, treba pripremiti kompletnu analizu. 

- Istarske vlasti smatraju da je proračun nepravedan prema Istri, a s druge strane Istra godišnje u proračun države uplaćuje 800 milijuna kuna. Je li Istra zakinuta?

- Proračun treba biti najvažniji instrument za razvoj cijele Hrvatske. Svaka ocjena koja nije rezultat sustavne analize je paušalna ocjena, a takve nisu prihvatljive bez obzira odakle dolazile. Bez argumenata i analize, ovakve ocijene da je proračun nepravedan prema Istri, unaprijed ne mogu prihvatiti. Ako bi analiza pokazala da je Istra zakinuta, onda bih svakako prihvatio takvu tezu, međutim ovaj proračun s tog aspekta nitko nije analizirao.

- Smanjuju se sredstva civilnom društvu, 135 milijuna kuna manje ide pravosuđu, čak 17 milijuna kuna manje DORH-u, manje sredstva za prijevoz učenika. Kakva se to poruka šalje?

- Proračun šalje mnoge poruke, no i ovdje je izostala analiza. Svakako podupirem stav da se učenicima treba osigurati prijevoz, ali da se uvede i dohodovni cenzus kad je riječ o subvencioniranju prijevoza. Uz to trebali bi se standardizirati troškovi prijevoza, a ugovore o prijevozu bi trebao sklapati onaj tko plaća uslugu. Nažalost, trenutno nije tako. Izostaje analiza cijene prijevoza po županijama i kakve su u odnosu na komercijalne cijene te naravno zašto su različite diljem Hrvatske. Cijena prijevoza po kilometru, za istu vrstu vozila bi trebala biti jednaka na razini cijele Hrvatske. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter