Ocistiti dno Tarske vale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lokalne vlasti Tara i Vabrige preporucuju Istarskoj županiji da pri izmjenama i dopunama županijskog prostornog plana, koje su u tijeku, u taj dokument uvrste i mogucnost produbljivanja morskog dna u Tarskoj vali, zapravo cišcenja od sve više mulja koji u to podrucje nanosi rijeka Mirna.

Kolicina mulja u spomenutoj uvali mogla bi ugroziti opstanak pojedinih ribljih, ali i pticjih vrsta, a problem su i neugodni mirisi u vrijeme oseke, prema rijecima predsjednika opcinskog vijeca Antona Stojnica (IDS).

Tarska vala poznato je stanište i mrjestilište cipla, brancina i orada, a u županijskom ce planu po novome biti oznacena kao podrucje važno za divlje svojte i staništa te kao medunarodno važno podrucje za ptice. No, pored prirodnog znacaja, u uvali postoji stoljetna ribarska tradicija izlova cipla, orada i brancina.



Lokalne vlasti stoga traže da se kao mjera zaštite i ocuvanja tog prostora morsko dno ocišcenje od mulja i pijeska. Takav bi zahvat trebao osigurati uvjete za mriještenje ribe i ocuvanje tradicije izlova, ali i opstanak drugih ribljih vrsti koje su neophodne za ishranu ptica na susjednim podrucjima Tarske vale i ušca rijeke Mirne.

Uvrštenje u prostorne planove tek je prvi korak za zahvat u Tarskoj vali, cije eventualno financiranje zasad nije ni došlo na dnevni red.

Stojnic podsjeca da je Tarska vala jednom vec cišcena od mulja, u vrijeme austrijskih vlasti pred stotinjak godina, kada, napomenuo je, nije bila atraktivna samo zbog ribe, vec i kamenoloma koji su tada eksploatirani.


Podijeli: Facebook Twiter