Ocistili poljupce s groba Oscara Wildea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom više od desetljeca poklonici Oscara Wildea dolazi su na pariško groblje s ružem za usne i ostavljali otiske poljubaca na grobu slavnog irskog pisca.

Medutim, od ovoga tjedna njegovi obožavatelji odavat ce mu pocast preko staklenog pokrova koji je postavljen da bi se zaštitio nadgrobni spomenik od dodirivanja i poljubaca posjetitelja.



Grobnica je zbog velikih oštecenja uslijed brojnih poljubaca morala biti renovirana. "Da su je ljubili bez ruža za usne, ne bismo morali ovo uciniti", rekao je novinarima Wildeov unuk Merlin Holland, misleci na staklenu zaštitu.

Obnovljena grobnica, umjetnicko djelo kipara Jacoba Epsteina, otkrivena je u srijedu povodom 111. obljetnice smrti irskog pisca koji je preminuo u Parizu 1900. od posljedica meningitisa. U Pariz je došao nakon što je u Londonu, u kojem je živio, osuden na dvije godine zatvora zbog homoseksualnosti.



Oscar Wilde, autor "Slike Doriana Graya" i drame "Važno je zvati se Ernest", pokopan je na pariškom groblju Pere Lachaise na kojem su posljednje pocivalište našle brojne slavne osobe, medu kojima Edith Piaf, Marcel Proust i Jim Morrison.

Grob mu je prvi put renoviran 1990., nakon što su Wildeovi štovatelji desetljecima po njemu pisali grafite. Nakon toga se prestalo s grafitima, ali su se poceli ostavljati tragovi poljubaca.


Podijeli: Facebook Twiter