Ocišceni Monkodonja i Mušego

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Arheološki lokaliteti Monkodonja i Mušego ocišceni su da bi bili dostupni široj javnosti i spremno docekali turiste i ostale posjetitelje.

"Buduci da ove godine nije bilo novca za veca istraživanja, bilo nam je bitno da se sve generalno i opsežno ocisti kako bi sve strukture ovih lokaliteta bile vidljive i spremne za turisticku sezonu, odnosno da ih posjetitelji nesmetano obilaze. Problem vegetacije je velik jer, ukoliko se ne održava, u godinu dana sve izraste.

Upravo stoga smo u pregovorima s Gradom Rovinjom, Turistickom zajednicom, Maistrom te Valaltom i ostalima kojima je u interesu da se razvija kulturni turizam, da se, uz Mušego i Monkodonju, odredi još nekoliko crkvica koje bi se sustavno cistile i održavale kako bi bile u funkciji turizma.

Monkodonja je europski poznati lokalitet i izložba o njoj je dva mjeseca bila izložena u Narodnom muzeju u Ljubljani, što je takoder pokazatelj vrijednosti i ide u prilog razvoju kulturnog turizma koji se sve više razvija, kaže Damir Matoševic ", arheolog Zavicajnog muzeja Grada Rovinja.

U sklopu velike akcije cišcenja odvija se rekonstrukcija suhozida u Monkodonji. Lani su tu postavljeni info-panoi, a Matoševic je naglasio da bi sljedeci korak trebao biti cišcenje 250-ak metara starog puta koji bi spojio dva lokaliteta - Monkodonju i Mušego, te valorizirao tradicijski ambijent i arhitekturu suhozida koji se izmedu tog puta nalaze.

Gradinsko naselje iz broncanog doba, Monkodonja, otkriveno je 1953. godine kada su izvršena prva iskopavanja. Drugo opsežno istraživanje obavljeno je od 1997. do 2008. a provodio ga je Institut za prapovijesnu arheologiju Sveucilišta u Berlinu u suradnji s Arheološkim muzejom Istre iz Pule te Zavicajnim muzejom Grada Rovinja.

Tek kilometar jugoistocno od Monkodonje nalaze se grobni tumuli gdje se pokapala elita naselja. U buducnosti bi uz prilazni put u Monkodonju trebao biti i muzej gdje bi se nalazile prostorije u kojima bi se obradivalo, restauriralo, cuvalo i prezentiralo nalaze s Monkodonje.

Cišcenje je s 50 tisuca kuna financirao Grad Rovinj, a Turisticka je zajednica za tu namjenu odvojila devet tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter