Očišćene lokve ispod Kringe na dnu Drage

Đino Rajko
Đino Rajko

U općini Tinjan već se godinama posebna briga vodi o lokvama kao osebujnom, ali istovremeno i vrlo ugroženom dijelu zavičajnog nasljeđa. Danas naime lokve nikome ne trebaju, često i smetaju pa ih se zatrpava radi izgradnje prometnica ili javnih objekata, a ako su na skrivenoj lokaciji brzo bivaju zatrpane otpadom ili naprosto zarastu u šipražje. Iako su lokalni lovci ili pa i pojedina sela na Tinjanštini pojedine lokve održavali i ranije, prije desetak godina općinska je uprava pokrenula sustavniji program revitalizacije lokvi na Tinjanštini. Zaredale su akcije čišćenja lokvi i uređenja njihova okoliša, na nekoliko većih su održavani i prigodni programi primjerice za Svjetski dan voda, uključivalo ih se u programe zavičajne nastave za djecu iz vrtića i osnovce, svaka je lokva dobila svoju oznaku s nazivom, a uređena je i pješačko-biciklistička staza "Od lokve do lokve" dugačka četrdesetak kilometara.

Svake se godine ranije uređene lokve održavaju kako ne bi ponovno zarasle, pa su tako ove godine marom općinskih komunalaca, ali i mještana najbližih sela ponovno očišćene lokve Rijavac (kraj sela Danijeli i Gregorci), Pajićka (na Muntriljštini), najveća u općini Srbinjska lokva kraj sela Srbinjak, i niz manjih, no ove je godine sunčevu svjetlost prvi put ugledala vodena površina dvaju lokvi koje se nisu čistile zadnjih 35 godina: Veli i Mali kal u Dragi ispod Kringe.

Ove velike i nekoć jako važne lokve bile su minulih desetljeća prevelik zalogaj za općinske mogućnosti, pa se nakon pregovora započetih lani za akciju njihova čišćenja uspjelo zainteresirati Hrvatske vode, koje su u ovom vodnom objektu našle interes budući da se te dvije lokve, i treća koja se nalazi stotinjak metara dalje na području susjedne općine Sveti Petar u Šumi, nalaze odmah uz korito bujičnog potoka koji u kišno doba godine teče dnom Drage. Veći dio posla je već učinjen: neprohodna šikara koja je u tri desetljeća debelo obrasla sve tri lokve sada je posječena, i obris njihovih obala sada je ponovno vidljiv. Većina površine obrasla im je trskom, ali jasno se vidi da u oba Kala pod Kringom ima čak i obilje vode, dok je Supetarski kal zasad - suh. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 31. SVIBNJA


Podijeli: Facebook Twiter