Očišćene i ograđene jame, probijeni vatrogasni prosjeci

Jame su očišćene i ograđene
Jame su očišćene i ograđene

Uz Dan planeta Zemlje na području Kaštelira, Višnjana i Vižinade održana je ekološka radna akcija pod nazivom "Eko Istra 2016". Začetnici i glavni organizatori ove velike i hvalevrijedne akcije su članovi grupe Boar hunters koja okuplja aktivne i bivše lovce te ljubitelje prirode na društvenim mrežama, kaže Goran Kmet.

Druženje i radne akcije

Suorganizatori su Lovačka udruga Fazan iz Kaštelira i Vižinade te lovačka društva Dubrava iz Višnjana i iz Rovinja. U akciji su sudjelovali JVP-ovi Poreč i Rovinj, DVD-ovi Plamen iz Višnjana, Grom iz Kaštelira i iz Rovinjskog Sela te komunalni radnici općine Višnjan. Pokrovitelji susreta su županijski i Hrvatski lovački savez te brojne firme.

Rezultati su, kaže Kmet, sanirana i ograđena jama kod Ženodrage, ograđene jame na lokacijama Bačva i Vrbanovica, probijena tri vatrogasna prosjeka dužine 300 metara na području Ženodrage-Višnjan, Vrbanovice-Kaštelir i iza lovačkog doma u Vižinadi, a sanirano je i divlje odlagalište u neposrednoj blizini arheološkog nalazišta Petrovac-Višnjan.

Još proteklog petka počelo je okupljanje članova Boar huntersa iz Hrvatske i inozemstva. Subota im je bila radna od ranog jutra, a nakon doručka u lovačkom domu u Vižinadi, krenuli su na teren. Navečer je u lovačkom domu u Vižinadi nakon večere odigrana i tombola s nagradnim fondom većim od 40 tisuća kuna. Nagrade su bile gostovanja u lovištima diljem Hrvatske te lovački rekviziti. U nedjelju je na streljani SD Kamilovica u Višnjanu održano natjecanje u pripremi kotlića prema tradicionalnim receptima i od proizvoda iz raznih krajeva Hrvatske.

Od Dubrovnika do Iloka

Kmet napominje da je organizacijski tim grupe Boar hunters, koji predvodi Zlatko Takač iz Rovinja, već drugu godinu za redom organizirao manifestaciju u kojoj je svaki sudionik imao organiziran prijevoz, smještaj, a u subotu poslužena su tri obroka za više od 150 lovkinja i lovaca, vatrogaskinja i vatrogasaca te zaljubljenika u prirodu koji su došli iz cijele zemlje, od Dubrovnika do Iloka, Bekteža, Samobora, Rijeke, Splita te iz Švicarske, Mađarske i Slovenije. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter