Ocišcena jama Rebica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tridesetak speleologa i zaljubljenika u prirodu u organizaciji Speleološkog društva "Istra" iz Pazina ocistilo je od smeca jamu Rebica nedaleko sela Brajkovici u opcini Kanfanar.

Iz jame je izvadeno gotovo pet kubika krupnog otpada, a u akciju se ukljucilo i rovinjsko komunalno poduzece Komunalni servis d.o.o., koje je osiguralo kontejner, odvoz i zbrinjavanje svog sakupljenog otpada.

Ulaz u jamu duboku 54 metra nalazi se na livadi, a nakon prilazne kosine duge nekoliko metara slijedi okomiti pad od 32 metra što zahtijeva strucnost, dobro poznavanje speleoloških tehnika, iskustvo te kvalitetnu i pouzdanu speleološku opremu.



Bila je to ujedno treca u nizu akcija cišcenja speleoloških objekata koje se provode u sklopu projekta KUP - Karst Underground Protection na podrucju Istarske županije.

Ovaj projekt u suradnji sa slovenskim Institutom za krš iz Postojne i Javnom ustanovom za upravljanje zašticenim prirodnim podrucjima "Natura histrica" provodi i koordinira Odsjek za zaštitu prirode i okoliša Odjela za održivi razvoj Istarske županije. (M. RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter