Ocijenjeno 105 uzoraka maslinovog ulja i 41 uzorak vina


Iako tradicionalni Dan ulja i vina, što se u nedjelju održava u Vodnjanu, obilježavaju bogati popratni sadržaji tijekom cijelog dana, u središtu interesa organizatora i posjetitelja ipak će biti najbolji poljoprivredni proizvodi ovog podneblja. Tako je za 23. smotru maslinovih ulja Istre i Kvarnera prijavljeno i ocijenjeno 105 uzoraka, a za 24. smotru vina južne Istre 41 uzorak razvrstan u četiri kategorije - bijela i crna suha te desertna i pjenušava vina. Dodjela priznanja nagrađenim vinarima i uljarima zakazana je u 19 sati, ali program diljem stare jezgre Vodnjana počinje već u 9 sati i traje, što se kaže, do noći.

Od aperitiva do deserta

- Promijenili smo datum manifestacije da bismo omogućili veću nazočnost naših proizvođača i njihovih gostiju, ali i obogatili ponudu sadržajem upravo u početku sezone kad bi naš grad mogli posjetiti i brojni turisti. U nedjelju će naši gosti moći uživati u otkrivanju proizvoda iz našeg podneblja. U cjelodnevnoj degustaciji bit će ponuđeni proizvodi svih sudionika, odnosno proizvođača koji su dali uzorke na ocjenjivanje, istaknuo je uoči dviju najstarijih smotri južne Istre gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović.

- Koje je najbolje ekstra djevičansko ulje, a koje najbolje ekološko objavit ćemo u nedjelju ujutro, a s njima će nas na vođenoj degustaciji u 15 sati upoznati Vesna Marangon i "capo panel" Goran Muhlstein. Vina pak čine zanimljivu paletu sorata i godina s terroirom južne Istre. Kroz najbolja od njih, od aperitiva do deserta, provest će nas Filip Savić, aktualni najbolji hrvatski sommelier na vođenoj degustaciji od 12 i 13 sati. Prijave za degustacije zaprimaju se do popunjavanja mjesta, istaknula je Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio iz udruge Agroturist, jednog od organizatora Dana ulja i vina.

Od 17 sati dr. sc. Marin Krapac održat će predavanje "Očuvanje vode u tlu, navodnjavanje maslina i utjecaj vode na karakteristike maslinovog ulja", a u 17.30 sati dr. sc. Danijela Poljuha govorit će o laboratorijima, znanosti i tehnologiji u službi (pre)poznavanja naših sorti maslina. Zadnje predavanje u 18 sati imat će dr. sc. Sanja Radeka, pod nazivom "Malvazija istarska, prepoznatljivi prekogranični proizvod - odrednice različitih stilova vina malvazije".

- Ovo je 24. godina da kroz rad udruge, organizacijom smotri, pratimo naše maslinare i vinare. Njihovim zalaganjem i ulaganjima u edukacije i razvoj postigli smo svi zajedno to da je Vodnjan daleko prepoznat u Hrvatskoj i svijetu po najkvalitetnijim proizvodima, poručila je predsjednica udruge Agroturist Ester Geissa Đurić.

Pedala! Istrian de Dignan

Ovaj "malo drugačiji festival poljoprivrede i kulture", kako ga je nazvala Hlevnjak Pastrovicchio, prate i brojni popratni zabavni i kulturni sadržaji. Tako će posjetitelji moći već od 9 pa sve do 20 sati u Ekomuzeju i na izlozima Trgovačke ulice pogledati izložbu "Erminio Vojvoda - biciklizam" o poznatom vodnjanskom dizajneru cipela čiji je hobi bio biciklizam. U 10 sati pak s trga starta biciklističko-kulturno druženje "Pedala! Istrian de Dignan", na koji se mogu prijaviti svi rekreativci uz kotizaciju od 50 kuna za okrjepu, ručak i majicu. Bit će postavljene izložbe škaluna za branje ulika, replika kažuna prema kažunima Vodnjanštine Stanka Cetine, a program za djecu "Lov na blago" počinje u 16.30 sati. Posjetitelje nedjeljne manifestacije, kao uvijek do sada, očekuje bogat program te raznovrsna ponuda tijekom cijelog dana, poručuju Vodnjanci.

Utrka eXtravergine MTB maraton

- Na naše veliko zadovoljstvo utrka eXtravergine MTB maraton održat će se na našem području prvi put. Nastala je uspješnom sinergijom svih suorganizatora: MTB kluba Adrenalina, Turističke zajednice Vodnjana, Sportske zajednice i Grada Vodnjana te Agroturista, najavio je nedjeljnu manifestaciju predsjednik Sportske zajednice grada Elvis Marić. Na maratonu sudjeluju svi koji se prijave putem web stranice www.adrenalina.hr ili direktno na dan utrke od 7.30 do 10.20 sati u Parku kažuna u Šalveli (izlaz iz Vodnjana prema Rovinju), otkuda će biciklisti i startati u 11 sati. Prvih 250 prijavljenih dobiva u startnom paketu i sponzorski ruksak za bicikliste, a organizator je osigurao osvježenje tijekom i obrok nakon utrke. Utrka brdskim biciklima zahvatit će zapad Vodnjanštine, područja Barbarige i Peroja, a proglašenje pobjednika bit će u 15 sati na Narodnom trgu. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter