Oči u oči s retiariusom i secutorom

Vječna borba secutora i retiariusa
Vječna borba secutora i retiariusa

Koga zanima povijest starog Rima, posebno njegove vojske i gladijatorske borbe, morao je u subotu biti u Svetim Srcima gdje je Arheološki muzej Istre s udrugom Spectacvla Gladiatoria organizirao predavanje "Vojna i gladijatorska oprema i tehnike s početka 1. stoljeća" s inozemnim gostima.

Nije u pitanju bilo samo suhoparno predavanje, već demonstracije popraćene video-projekcijama koje su se u muzejsko-galerijskom prostoru protegnule kroz cijeli dan. Prije podne je vojnu opremu, tehnike i taktike te kako se rimska vojska razvijala kroz povijest predstavio Miha Franc iz Kulturnog društva Vespasjan iz Ljubljane, a u popodnevnim satima to je s antičkim borcima iz starih arena učinio Alessandro Vicomandi iz gladijatorske škole Ludus Picenus iz San Severina Marche.

Pauza između dva seta predavanja bila je prilika za razgovor s talijanskim gladijatorima ponosnih na svoj arsenal, koji su i u Pulu dopremili svu silu oružja, oklopa i štitova te impozantne kacige.

- Bavimo se eksperimentalnom arheologijom, sva je naša oprema nastala kao rekonstrukcija arheoloških nalaza ili autentičnih prikaza. Sve oružje i oprema je rukom rađeno, od istih materijala kao što su se nekada radili, poput ovog brončanog pojasa, i koristi se u treninzima i borbama. Imamo oružje iz arhaičnog doba od 4. stoljeća prije Krista, zatim iz antike iz 1. stoljeća oprije Krista i iz carskog perioda - od prvog stoljeća poslije Krista nadalje, kazao je Vicomandi, koji se predstavlja i gladijatorskim imenom Tavrilivs.

Neke primjerke oružja reproducirali su prema freskama iz Pompeja, za druge su im poslužili originali pronađeni u Pompejima ili Capui. Tavrlivs nam je pokazao repliku kacige iz Pompeja, nađene u vrlo dobrom stanju, ali naravno bez perja kakvim je ukrašena današnja replika.

Druga teška kaciga izrađena je prema originalu koji se danas nalazi u muzeju u Detroitu. Pred podijem za predavače izloženi su bili razni štitovi, veliki i mali, poput pamule s prikazom Meduze, zatim oklopi za rame i torzo, mačevi, trozupci... Na opremi izrađenoj od metala, a posebno na štitovima od drva i kože vidi se da ih moderni gladijatori često koriste rekonstruirajući stare borbe u amfiteatrima.

- Prvi smo put u Puli, ali drugi put u Hrvatskoj, jer smo već bili u Burnumu kod Šibenika. Znam da se u Puli odvijaju borbe gladijatora u Areni i nadam se da ćemo na ljeto i mi sudjelovati u vašem amfiteatru, rekao je Vicomandi.

Nažalost, u skučenom prostoru Svetih Srca nije bilo mogućnosti da se gladijatori, točnije teško oklopljeni secutor s kratkim mačem gladijusom i retiarius s mrežom i trozupcem, razmašu. Međutim, demonstraciju borbe posjetitelji su mogli otpratiti i zahvaljujući njihovoj video-projekciji snimke koju su Talijani napravili baš u amfiteatru rimskog vojnog logora u Burnumu. Talijanska družina Lvdvs Picenvs povezana je i s povijesnom udrugom Compagnia Grifone della Scala iz istog grada koja je pak specijalizirana za rekonstrukciju borbi, oružja i običaja iz srednjeg vijeka na talijanskom tlu. (Z. STRAHINJA; Snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter