Ocevid na rubu incidenta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Godinama kumulirano nezadovoljstvo stanovnika naselja Strada Kontesa u Novigradu zbog neslužbenog skloništa za napuštene pse, koje u svojoj kuci vodi Vida Pfeuffer, gotovo je eskaliralo fizickim obracunom. Naime, kad su primijetili da je kod Pfeuffer došla veterinarska inspekcija, dvadesetak se susjeda okupilo uz njenu kucu, glasno komentiralo i cekalo, želeci dobiti informaciju o rezultatima ocevida.

U jednom je trenutku došlo do naguravanja pa je pozvana policija, koja je smirila situaciju, razgovarala s prisutnima i uzela njihove podatke. Dok smo stigli na mjesto dogadaja, akteri su se vec razišli. Kako smo doznali od dvoje susjeda, muškarac iz dvorišta Vide Pfeuffer ih je poceo psovati i zamahnuo motikom prema jednome od njih, dok nam je Pfeuffer kasnije ispricala da su zapravo susjedi napali njega. Što se tocno dogodilo, iz policije nismo uspjeli saznati.

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede iz Zagreba na prijavu susjeda došla je utvrditi stanje stvari, potvrdila nam je procelnica komunalnog odjela Sandra Rugani Kukuljan.

- Ocevid, kojemu sam prisustvovala, ukljucivao je pregled dokumentacije i snimanje pasa, što je potrajalo oko dva sata. Mi smo zatim dali izvod iz Detaljnog plana uredenja Fakinija, prema kojemu je taj prostor namijenjen iskljucivo za stanovanje i nije moguce otvaranje azila za životinje. Treba reci i da prema gradskoj odluci svako kucanstvo može držati najviše tri psa. Mi možemo naplatiti kaznu, ali iseljenje životinja može narediti iskljucivo veterinarska inspekcija. Nastojali smo riješiti problem, u više navrata smo ovaj slucaj prijavljivali nadležnima, no veterinari i inspektori redovito bi utvrdivali da su psi zdravi, dobro uhranjeni i adekvatno smješteni, a dalje od toga nisu išli, rekla je procelnica.

Što se tice pronalaska zemljišta na kojemu bi bilo moguce otvoriti azil, napomenula je da u Prostornom planu uredenja grada Novigrada nije predviden takav sadržaj te da bi to trebalo riješiti županijskim planom, eventualno na državnom poljoprivrednom ili šumskom zemljištu.

Gradska vijecnica Timea Ritoša, koja i sama živi u susjedstvu, potvrdila nam je pricu svojih susjeda i kazala da negoduju ponajprije zbog laveža prevelikog broja pasa usred naselja, što smeta i turistima, kojima mnogi iznajmljuju apartmane. S vijecnicom smo se uputili do Vide Pfeuffer.

- I sama sam ljubiteljica životinja i cilj mi je da se situacija riješi na zadovoljstvo svih. U Gradu cu predložiti da se pronade adekvatna lokacija izvan naselja na kojoj bi bilo moguce otvoriti pravi azil, kazala je Ritoša.

Vida Pfeuffer, koja brine za napuštene pse putem Udruge prijatelja životinja, cija je i predsjednica, kazala je da trenutno imaju 38 pasa, a od travnja je putem svoje njemacke udruge Tierhilfe Kroatien uspjela pronaci dom za tridesetak njih.

- Njima sam posvetila svoj život i od toga necu odustati. Nastojat cu uciniti maksimum da što manje smetamo susjedima, a kad bih imala potrebna sredstva uredila bih sklonište u skladu s europskim standardima, po uzoru na one u gradskim središtima diljem Europe. Žao mi je što dosad nije bilo sluha u gradovima i opcinama Bujštine za otvaranje takvog skloništa izvan naselja, ali u mome mi dvorištu nitko ne može zabraniti brigu o psicima, istaknula je, napominjuci da ocekuje rješenje za azil, za što je predala zahtjev pocetkom srpnja.


Podijeli: Facebook Twiter