Očenaš terapija hara dalmatinskim zdravstvom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tek što se stišala drama oko uvođenja zdravstvenog odgoja u škole koja se nakon sudara s evanđeoskom uspaljenošću crkvenih brigada, pretvorila u odmazdu nad njegovim kreatorima zbog toga što nemaju srednjovjekovni pogled na seksualnost – pojavio se novi oblik utjerivanja vjere.

Početkom veljače, Slobodna Dalmacija objavila je priču stanovnice Dugoga Rata: mjesna joj je ljekarnica, pozivajući se na prigovor savjesti i vjerska uvjerenja, odbila izdati kontracepcijsko sredstvo propisano liječničkim receptom.

Isti je dnevnik ovih dana izvijestio o sličnom slučaju s ginekološkog odjela splitske bolnice. Ispunjena otajstvima vjere, ginekologinja nije htjela pregledati osamnaestogodišnjakinju, uplašenu mogućnošću neželjene trudnoće, jer joj je tijekom seksa s dečkom puknuo kondom. Umjesto utjehe i stručne pomoći, u bolnici je dobila turu prijekora utemeljenih na crkvenim stavovima.

Oba slučaja pratilo je izdašno razumijevanje strukovnih udruga i tiha solidarnost kolega. Ljekarnici i liječnici, naučili smo tako, imaju se pravo pozvati na savjest obogaćenu vjerskim dogmama i crkvenim naputcima, ali bi morali osigurati da "netko drugi" pacijentu pruži uslugu. (Tportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter