Očekuju se vina malo svježija od lanjskih

Na nekim pozicijama malvazija je čak bolje uspjela nego lani, procjenjuje Fakin (NYO)
Na nekim pozicijama malvazija je čak bolje uspjela nego lani, procjenjuje Fakin (NYO)

U vinogradima Marka Fakina oko sela Bataji nedaleko Motovuna malvazija se ove jeseni bere triput: početkom rujna zajedno sa chardonnayem pobrana je i manja količina malvazije koja će poslužiti kao baza za pjenušac; glavna berba malvazije na nešto manje od devet hektara vinograda obavljena je između 8. i 15. rujna, a pola hektara malvazije koja će poslužiti za proizvodnju odležane malvazije La Prima pobrat će se početkom listopada.

Ono glavno, tristotinjak hektolitara mošta od kojeg će se napraviti svježa malvazija, sada je nakon odvajanja od taloga u fazi hladne fermentacije i dodavanja selekcioniranih kvasaca. Malvazija će u velikim inox bačvama "kuhati" još dvadesetak dana, zatim će do zime ležati na finom talogu, u siječnju će se pretočiti i u ožujku puniti u boce. Upravo je za ovaj tip vina, svježu malvaziju (iz Berbe 2015.), Marko Fakin na ovogodišnjoj Vinistri dobio pet zlatnih medalja i šampionsku titulu za najbolju svježu malvaziju čitave Vinistre (a šesto zlato dobio je za malvaziju iz berbe 2014. godine). Hoće li se kvaliteta ovogodišnje berbe približiti legendarnoj lanjskoj, pitamo ovog mladog, ali priznanjima već ovjenčanog vinara. "Godina je počela s teškoćama, u lipnju smo imali mnogo oborina i morali smo jako paziti na vinograde radi tretiranja protiv peronospore, ali od srpnja vrijeme se proljepšalo i sve do berbe bilo je idealno. Lani je bilo više sunca, pa su lanjska vina imala nešto više alkohola nego što će ih imati ovogodišnja, a ovogodišnja će vina biti svježija i stoga malo pitkija, ali na nekim pozicijama šećeri i kiseline bili su čak i bolji nego lani", kaže nam Marko Fakin, svako malo nadzirući suradnike koji pripremaju uređaje za nastavak prerade, i kontrolirajući bujanje vinskog kvasca, kojeg vrlo postupno treba hladiti dodavajući manje količine mošta iz bačve.

Eksperiment

S glavninom njegove malvazije sve je jasno, rutina je već višegodišnja, pa razgovaramo o druge dvije krajnosti koje su za Marka Fakina zasad tek eksperimenti. Pjenušac od chardonnaya i malvazije u omjeru pola-pola proizvest će prvi put u svojoj vinarskoj karijeri, i jako je radoznao kako će mu se taj eksperiment ponijeti. Svakako će primijeniti metodu fermentacije u boci i želja mu je da u tu proizvodnju uloži što više vlastitog ručnog rada; iskustvo s pjenušcima ipak se stječe godinama a ne samo u jednoj berbi. Drugi eksperiment broji već više godina, a riječ je o maceriranoj odležanoj malvaziji, bliskoj orange stilu, za koju je odvojio ranije spomenutih pola hektara. Ne daje svaka godina sirovinu za takvo vino, koje će dakle nakon berbe planirane za početak listopada tri dana provesti u hladnoj maceraciji, zatim bi trebalo mjesec dana fermentirati na vlastitim kvascima na temperaturi ispod 18 stupnjeva, nakon čega će se spremiti u barrique bačve na godinu dana, zatim će se iz malih drvenih bačava pretočiti u velike inox bačve na završno sljubljivanje, i tu čekati dok ga degustatorska nepca ne ocijene zrelim za tržište. Sveukupno bi put te malvazije La Prima od berbe do čaše potrošača trebao potrajati najmanje dvije godine. "Na taj način dobivam zreliju malvaziju zlatno-žute boje, boljeg tijela i strukture, zrelijih nota i aroma i masniju u ustima", završava Marko Fakin izlaganje svog plana. Iako je ovaj eksperiment već iskušan na nekim boljim godištima u zadnjih nekoliko godina, La Prima još nije bila na ocjenjivanjima: njeno vrijeme tek dolazi.

Natrag u vinograd

Vrlo brzo nakon što se u podrumu obavi sve što se treba obaviti oko buduće svježe malvazije, Fakin i njegovi suradnici, simpatično uniformirani već poznatim majicama s duhovitim natpisima "Fakin dobra vina", ponovno kreću u vinograd: za nekoliko dana počet će se brati žuti muškat, od kojeg se u ovoj vinariji proizvodi desertno vino, i teran kao sirovina za rose. Ona prava berba terana, kojeg Fakin također ima 9 hektara, brat će se početkom listopada, a ako bude lijepo vrijeme, čak i još malo kasnije.

S 1.500 trsova terana i 2.000 trsova malvazije Marko Fakin sudjeluje i u programu IQ, koji podrazumijeva natprosječnu kvalitetu i posebne mjere u vinogradu, primjerice smanjivanje prinosa po trsu. Cjelokupna vinska karta ovog mladog vinara izgleda ovako: svježa malvazija, odležana malvazija La Prima, rose od terana, desertni poluslatki žuti muškat, svježi teran, teran barrique Il Primo (odležan godinu i pol), teran B&M (teran iz kasne berbe kombiniran s teranom iz prosušenih bobica, maceriran 11 mjeseci i potom odležan godinu i pol u barriqueu), a uskoro bi na ovaj popis trebao doći i pjenušac od malvazije. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter