Ocekuju nas snijeg, susnježica i kiša!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednji dani kalendarske zime ili, prema meteorološkim klasifikacijama godišnjih doba, prvi dani proljeca, ostat ce posebno zabilježeni. Prvenstveno ce to biti po olujnim udarima bure koja na mahove dostiže brzine i iznad 100 km/sat.

Osim olujne bure, svakako je potrebno spomenuti za ovo doba vrlo niske temperature zraka koje su i sredinom dana tek neznatno iznad ništice. Uz ovakav vjetar i temperature, koeficijent ohladivanja je vrlo velik pa je osjecaj hladnoce najmanje 10-ak stupnjeva niži od stvarnih temperatura zraka.

Posljednji dani zime mogli bi biti zabilježeni i po novom snijegu koji bi u noci s utorka na srijedu, pa i tijekom citave srijede, ponovno mogao zabijeliti Istru.

Bez obzira što je citava zima bila dosta hladna, ovako jako zahladenje polovicom ožujka potpuno je neobicno i neocekivano, veliko iznenadenje i za meteorologe. Tako jako zahladenje polovicom ožujka nije zabilježeno posljednjih desetljeca.

Po svemu sudeci, ono najgore tek nas ocekuje, bura ce se tijekom srijede dodatno pojacati, doci ce do porasta naoblake, a ocekuju nas i oborine.

U višim predjelima, pa i u unutrašnjosti Istre, ocekuje se snijeg, na moru ce padati kiša, a u priobalju snijeg ili susnježica. Nakon dužeg vremenskog perioda ovi ce dani biti zabilježeni i po najjacoj buri koja je na podrucju Pule zabilježena posljednjih godina.

Ciklona koja se po Mediteranu premješta preko Jadrana, tijekom cetvrtka premjestit ce se istocnije od nas. Posljedice na vremenske prilike ce biti povoljne, ocekuje se slabljenje bure i prestanak oborina.

Vec bi tijekom narednog vikenda vrijeme trebalo biti povoljno, djelomicno ce se razvedriti, a dnevne ce temperature znacajno porasti. Noci ce i dalje biti vrlo hladne uz temperature zraka izmedu 5 i 10 stupnjeva ispod ništice.

Još se povoljnije vrijeme ocekuje polovicom narednog tjedna, temperature ce dodatno porasti pa bi konacno moglo zapoceti i ovogodišnje proljece.

Na kraju, naglasimo još jednom da ce u srijedu 10. ožujka vrijeme biti vrlo neugodno pa i puno zimskih opasnosti od jakih udara vjetra, snježnih oborina i niskih temperatura zraka.


Podijeli: Facebook Twiter