Očekuju li Kršan novi izbori za Općinsko vijeće?

Ostaju li u ljubavi? - Valdi Runko i Zdravko Vidak (I. RADIĆ/arhiva)
Ostaju li u ljubavi? - Valdi Runko i Zdravko Vidak (I. RADIĆ/arhiva)

Hoće li u Kršanu biti ponovljenih izbora za vijeće? Hoće li novi-stari načelnik Valdi Runko trajati samo do Božića? Ova je pitanja legitimno postaviti nakon izbornih rezultata koji ne daju nimalo bistru sliku glede vladajuće opcije u općini zavidnog proračuna od oko 20 milijuna kuna, ionako poznatoj po političkim rašomonima te pripadajućoj "kuhinji" i trgovini mandatima.

- Sve je moguće, šanse su pola-pola, odgovara dosadašnji predsjednik vijeća Zdravko Vidak, nositelj HDZ-ove liste, koji u političkom životu općine sudjeluje dva desetljeća, od njenog osnutka.

Vijeće će brojati 14 članova, a budući da obavezni predstavnik bošnjačke nacionalne manjine redovnim putem nije izabran ni s jedne od lista, D'Hondtova metoda tog je "bonus" zastupnika donijela IDS-u.

Ta je stranka s pet mandata pojedinačno najjača, a njen očekivani saveznik Akcija mladih ima dvoje vijećnika. S druge pak strane, tzv. Kukuriku koalicijska lista SDP-HNS-HSU (s koje je, kao formalno nezavisni kandidat, izabran načelnik Runko), ima pet, a HDZ, izgledni partner s obzirom na dosadašnje odnose u vijeću, dva mjesta. Miriši, dakle, na pat-situaciju, 7:7.

Prvi pokušaj izbora predsjednika vijeća, što znači i konstituiranje tog tijela, bit će, kako doznajemo oko 20. lipnja. Ne uspije li se formirati, zakon nudi još dva pokušaja, a za svaki je rok mjesec dana. Ne bude li ono ni tada osnovano, raspisat će se novi izbori za vijeće, a Runko bi ostao načelnik jer je izabran izravno.

Načelnik, međutim, može pasti koncem godine ako zastupnici u zakonskom roku ne prihvate njegov prijedlog proračuna, što je realno u varijanti da Runko ostane bez natpolovične većine u vijeću. (piše I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter