Očekuju jako dobru berbu posebno svih crnih sorti

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Berba grožđa na 580 hektara vinograda porečke Agrolagune počinje u ponedjeljak 21. kolovoza i neće se zaustavljati sljedećih četrdesetak dana, sve do početka listopada. Agrolaguninog enologa Milana Budinskog "presreli" smo u povećem vinogradu pokraj sela Devići nedaleko Kaštelira gdje je bio u rutinskoj kontroli grožđa. Na ovoj lokaciji na ukupno 135 hektara rastu malvazija, chardonnay, pinot sivi, viognier i merlot. Upravo ovdje će se početkom sljedećeg tjedna početi brati malvazija i chardonnay za Agrolagunine pjenušce.

Fali malo kiše

- Kvaliteta grožđa je odlična, a neka mala oštećenja nastala za proljetnih tuča loza je dobro kompenzirala. Urod je količinski dobar, a k tome grožđe je u odličnom zdravstvenom stanju, iznosi nam Budinski stanje u ovom Agrolaguninom vinogradu, a ni u ostalima nije bitno drugačije.

Zanimljivost ove godine je da je lipanj na Poreštini dao 30 posto više oborina od prosjeka, dok je srpanj imao samo 30 posto oborina od prosjeka za taj mjesec. Usprkos dnevnim temperaturnim ekstremima, srednje temperature kroz čitavo ljeto nisu pokazale veće odstupanje od prosjeka. Valovi velikih vrućina nisu utjecali na grožđe, a u vinogradima se ne vide ni posljedice šteta od suše, što Budinski tumači podzemnim zalihama od kiša palih u lipnju.

"Vidite kako je oko nas sve bujno i zeleno, gotovo je ushićen ovaj enolog, dodajući da bi za sasvim idealnu berbu do kraja kolovoza bilo dobro da padne još 40-50 litara oborina, te da temperature ne budu previsoke, ali da rujan bude bez kiše. "No i bez toga očekujemo jako dobru berbu, posebno kod crnih sorti, koja po svojim sadašnjim potencijalima najviše podsjeća na berbu kakvu smo imali 2015. godine", zaključuje Budinski. Te, za istarske vinare već legendarne godine, vremenski su uvjeti pripomogli homogenom dozrijevanju, za razliku od 2016. godine kada zbog vremenskih neprilika u vrijeme cvatnje dozrijevanje nije bilo homogeno.

S početkom sljedećeg tjedna u Agrolaguninim vinogradima će se dakle brati crni i bijeli pinot, chardonnay, malvazija za pjenušac te sauvignon bijeli, a već za tjedan dana na red će doći malvazija za mirna vina. Od svih Agrolaguninih lokacija, najprije će se obrati vinogradi pokraj sela Devići te u okolici Funtane. Prema uobičajenom ritmu, zadnji na red za berbu dolazi cabernet sauvignon, njega će se brati početkom listopada.

I za Valamar

Iz ovogodišnje berbe u Agrolaguni namjeravaju dobiti 5,2 milijuna kilograma grožđa, a još će 700 tona malvazije otkupiti od kooperanata. Proizvodni plan za ovogodišnju berbu iznosi 4,2 milijuna litara vina, od čega je 2,4 milijuna litara, dakle više od polovice, malvazija. Sva su Agrolagunina vina u kategorijama od kvalitetnog pa naviše, ova tvrtka više uopće ne proizvodi stolna vina, a u nekoliko linija (među kojima je najpoznatija vrhunska linija Festigia) proizvodi se dvadesetak različitih vinskih etiketa. Osim pod svojim brendovima, Agrolaguna od vlastite sirovine proizvodi i kućna vina za druge naručitelje, primjerice za turističku tvrtku Valamar, a 10 posto Agrolagunine proizvodnje vina plasira se u "bag in box" bačvicama zapremine 30 litara. (Davor ŠIŠOVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter