Očekujemo najbolju godinu u povijesti

Nastup zbora Zajednice Talijana (Z. STRAHINJA)
Nastup zbora Zajednice Talijana (Z. STRAHINJA)

"Očekujemo izuzetno dobru godinu, da ne kažem daleko najbolju godinu u povijesti turizma Istre", komentirao je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević objavljene podatke prema kojima je u srijedu u našoj županiji prvi put boravilo više od 300 tisuća gostiju. K tome, više od 13 milijuna noćenja ostvareno je od 1. siječnja dosad, što je čak dva milijuna više nego prošle godine u istom razdoblju.

-No, moramo još dočekati kraj srpnja koji je, po svemu sudeći, izuzetno dobar. Kako sada stoje stvari, trebali bi dostići broj od milijun dolazaka i približiti se brojci od osam milijuna noćenja, što je rezultat koji je dosad ostvarivao samo kolovoz i koji će biti standardno dobar. Od ovog tjedna očekujemo veći dolazak Bavaraca kojima je nastava u školama upravo završila, ali i Talijana i Nizozemaca. Velike nade i očekivanja imamo za rujan koji je praktički već nekoliko godina produženi osmi mjesec. Također, mislimo da će i listopad biti dobar, naravno ako vremenske prilike budu ugodne, što će biti idealno za rekreativne aktivnosti, pojasnio je Ivošević.

Godinama unazad bili smo naviknuti na malo veći broj Talijana krajem srpnja, a posebno u kolovozu, kad u toj susjednoj nam zemlji slave Ferragosto tijekom kojeg masovno odlaze na odmor.

-Kad promatramo samo srpanj, onda Talijana ima pet posto manje. No, kad gledamo kumulativno razdoblje od početka godine dosad, onda ih je četiri posto više. Nadamo se da će ih biti puno u kolovozu. Talijani su tradicionalno individualni gosti, ne putuju preko agencija, pa nemamo nikakve najave od touroperatora i možemo ih pratiti samo prema statistici. K tome, bukiraju smještaj u zadnji tren. Ono što je vrlo bitno je da su naša sekundarna tržišta odradila jako dobar posao, i to prije svega oni koji dolaze s postojećim i novim avio linijama. Radi se prije svega o Britancima koji su uvelike zamijenili Ruse koji su u padu od 2012. do 2015. Zatim, tu su i Poljaci koji više nisu iznenađenje, jer u posljednje četiri godine konstantno bilježe dvoznamenkasti rast. Skandinavija ima isto izvanredne rezultate zahvaljujući novim avio i charter linijama, poglavito kod tvrtke Valamar Riviera koja je otvorila novo ljetovalište u Rapcu, popunjeno najviše s Britancima i Skandinavcima, doznajemo od čelnika TZIŽ-a.

Što se potrošnje tiče, Ivošević veli da ovisi o ponudi pojedine destinacije.

- Istra ima velik broj turista i tamo gdje postoji dodatna vrijednost u kvaliteti i uslugama, gosti definitivno nemaju problema s cijenama. Tamo gdje je ponuda komercijalna, turistička, jasno da je potrošnju teže zadovoljiti, jer ondje su gosti koji imaju točno izračunat budžet za sedmodnevni ili desetodnevni boravak, napominje Ivošević.

Dodaje da su i dalje najbolji potrošači Rusi, iako ih ima malo u odnosu na to koliko ih je bilo do 2012. godine. Skandinavci, bez obzira jesu li Šveđani, Norvežani ili Danci, također su u kategoriji onih koji jako puno troše. No, dobri potrošači su i Englezi i, prema riječima Ivoševića, nama vrlo vjerni Austrijanci koji prepoznaju rast naše kvalitete, visoke standarde i ponudu s četiri i pet zvjezdica, najbolje restorane, vinarije i ostalo.

Kako kažu iz TZIŽ-a, svi ovi iznimni rezultati odraz su dobro posložene i organizirane turističke destinacije. Stoga Istra čvrsto drži poziciju najuspješnije regije u Hrvatskoj, što može zahvaliti privlačnosti zbog svojih brojnih aduta, dobrim rezultatima ostvarenim prije svega u predsezoni, učinkovitoj organizaciji i pripremi sezone te dugogodišnjoj izvrsnoj suradnji između javnog i privatnog turističkog sektora.

Rovinj danas ostvaruje dva milijuna noćenja

Kao što je i najavljivano, Rovinj danas ostvaruje dva milijuna noćenja koja su, u odnosu na prošlu godinu, realizirana čak dvanaest dana ranije. Prema riječima direktorice TZ Rovinj Odet Sapač, ovog je vikenda, ranije od predviđenog, u Rovinju evidentirano preko 40 tisuća gostiju dnevno što je oko četiri tisuće gostiju dnevno više u odnosnu na prošlu, također rekordnu sezonu.  (T. KOCIJANČIĆ, N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter