Očekujem da Slovenija djeluje na europski način

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnik političke skupine europskih socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, nekadašnji izvjestitelj za Hrvatsku, Austrijanac Hannes Swoboda izjavio je u utorak prigodom kraćeg boravka u Sloveniji da očekuje da će Hrvatska postati članicom Europske unije sa 1. srpnjem ove godine, te da će njen pristupni ugovor s EU-om na vrijeme ratificirati i Slovenija iako još nije započela s ratifikacijskim postupkom.

U slučaju da Slovenija ne bi na vrijeme ratificirala hrvatski pristupni ugovor, to bi imalo negativne posljedice ne samo za Hrvatsku nego i za Sloveniju jer bi se smanjila vjerodostojnost njene politike, izjavio je Swoboda za lokalni radio Koper, dodavši da vjeruje da se to neće dogoditi, te da očekuje da će i hrvatska strana omogućiti da dođe kompromisnog rješenje oko Ljubljanske banke.

No, na slovenskoj je politici i premijeru da preuzmu odgovornost da do ratifikacije dođe pravodobno i tako pokažu da djeluju na europski način, istaknuo je Swoboda.

Kako prenosi Slovenska tiskovna agencija STA, Swoboda je popodne prilikom kraćeg zadržavanja u Kopru na putu u Trst dodatno upozorio kako Slovenija, u slučaju da ne ratificira hrvatski pristupni ugovor, može očekivati vrlo negativne posljedice. On je rekao da se ne sjeća nijednog slučaja da je neka država završila pristupne pregovore i dobila širok konsenzus oko svog ulaska u EU, a da je na kraju neka od članica kasnila u ratifikaciji njena pristupnog ugovora.

Europa očekuje da će Slovenija i Hrvatska svoja otvorena pitanja riješiti na način koji neće ometati ratifikaciju pristupnog ugovora u Sloveniji, rekao je Swoboda. Dodao je da političari bez obzira na razvoj događaja na domaćoj političkoj sceni imaju odgovornost da se to i dogodi, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Bivši izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku u Kopru se zadržao kraće vrijeme na tribini o ulozi mladih u EU-u koju su pripremili slovenski Socijalni demokrati, a na svom putu za Trst, gdje večeras započinje trodnevni skup eurozastupnika skupine socijalista i demokrata kojemu je Swoboda na čelu. Na skupu u Trstu sudjelovat će i predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Igor Lukšič koji smatra da Slovenija što prije treba ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU-om. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter