Očekujem da će iduća Vlada imati više sluha za decentralizaciju zemlje

Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Istarski župan Valter Flego ovih dana je izabran za potpredsjednika Hrvatske zajednice županije, organizacije koja se bavi promicanjem interesa županija i čiji se članovi snažno zalažu za što bržu decentralizaciju Hrvatske. Hrvatska zajednica županija posljednjih je mjeseci pokrenula nekoliko zanimljivih političkih inicijativa i akcija, a kritizirala je Vladu zbog povećanja poreznog opterećenja lokalnoj i područnoj samoupravi. Novi predsjednik HZŽ je HDZ-ov šibensko-kninski župan Goran Pauk, koji, kao i potpredsjednik Flego, ima mandat od dvije godine.

- Jednoglasno ste izabrani za potpredsjednika Hrvatske zajednice županija. Zašto se odlučili na aktivnosti u toj organizaciji?

- Iznimno mi je drago što sam jednoglasnom odlukom članova Skupštine izabran za novog potpredsjednika, što doživljavam kao priznanje za rad koji obavljam kao župan Istarske županije. Odlučio sam se za kandidaturu na tu funkciju prvenstveno jer smatram da svojim iskustvom i znanjem mogu doprinijeti realizaciji zadanih ciljeva, naročito sa konkretnim prijedlozima politika i mjera na području decentralizacije Hrvatske.

- Koji su Vam glavni ciljevi u dvogodišnjem mandatu potpredsjednika HZŽ-a?

- Glavni ciljevi u narednom razdoblju su nastavak afirmiranja politika decentralizacije, kao preduvjeta za gospodarski oporavak i rast, jačanje uloge Hrvatske zajednice županija u donošenju zakonskog okvira, koji utječe na funkcioniranje županija, te razmjena pozitivnih iskustava u njihovom upravljanju.

Osobno ću se tijekom mandata zalagati za jačanje decentralizacije u svim područjima, naročito za prijenos nadležnosti i odgovornosti sa središnje na niže razine vlasti, te decentralizaciju upravljanja sredstvima iz EU fondova, preuzimanje ovlasti i raspolaganje državnom imovinom, za koju smatramo da bi njome županije učinkovitije upravljale. Bit ćemo konstruktivan partner i davati prijedloge i mišljenja vezana uz teritorijalni ustroj i regionalizaciju države. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter