Ocekuje se zatopljenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rani dolazak ljeta i naznake da bi moglo biti još jedno vruce i suho godišnje doba nisu se obistinile. Prodor hladnijeg i vlažnoga zraka sa sjevera Europe prekinuo je ljetne vrucine, a time i dugotrajnu proljetnu sušu pa ce i ovo ispasti jedno prosjecno ljeto kakvih je u prošlosti bilo dosta.

Zanimljivo je da je mjesec srpanj pokazao dva sasvim oprecna lica: prva polovica vrlo vruca i suha, druga polovica svježa i kišovita. S prosjecnih dnevnih 28 stupnjeva ovogodišnji je srpanj tek za jedan stupanj hladniji od dugogodišnjeg prosjeka.

Sa stotinjak litara kiše po metru cetvornom znatno je iznad prosjeka, iako nakon dugotrajne proljetne suše ni uz tih stotinjak litara nije u potpunosti nadoknaden manjak iz prethodnih mjeseci. Kiše je kao i obicno bilo znatno više u unutrašnjosti Istre i planinskim podrucjima.

Na srecu meteorološke su prognoze povoljne i gotovo je sigurno da opet dolazi pravo ljetno vrijeme. Vec s prvim danom kolovoza vrijeme ce se smiriti, dani ce biti sve suncaniji, a temperature ce se uskoro popeti iznad ocekivanih i poželjnih 30 stupnjeva.

Prema trenutnim prognozama svakako se u iducih desetak dana može ocekivati toplo i suncano vrijeme, posebno u priobalju. Može se lako ostvarit topliji i suncaniji kolovoz.


Podijeli: Facebook Twiter