Očekuje se zahlađenje tek nakon petka

More je još uvijek dovoljno toplo za kupanje (M. MIJOŠEK)
More je još uvijek dovoljno toplo za kupanje (M. MIJOŠEK)

Rekordna toplina za rujan ovih dana bilježi se diljem Istre, javlja portal za praćenje meteorološke situacije Istramet. Gledajući cijelu Hrvatsku, na istarskom području prisutno je najizraženije temperaturno odstupanje. Prema službenim podacima DHMZ-a, posljednjih dana prosječna dnevna temperatura zraka u Pazinu porasla je na ekstremne vrijednosti, kažu iz Istrameta dodajući da tako visoke temperature nisu bilježili još od prve dekade srpnja. Na visoke temperature ponajviše utječu visoke noćne temperature zraka. Prosječna temperatura zraka u Pazinu u rujnu (1961.-2015.) iznosi 16,1 stupnjeva Celzijusa, dok se ovih dana popela na gotovo 25.

Temperature iznad prosjeka

Prema prognostičkim modelima druga polovica mjeseca ipak donosi promjenjivo vrijeme uz postupan pad temperatura zraka na prosječne vrijednosti. Ni iduća tri dana vrijeme se neće značajnije mijenjati, a postupno popuštanje vrućina izgledno je nakon petka. Tako da oni koji nisu stigli koliko su htjeli uživati u morskim radostima imaju još barem čitav tjedan da uživaju u lijepom vremenu na moru. Inače, temperatura mora jučer je u Rovinju iznosila 24, a u Puli 23 stupnjeva Celzijusa.

Inače, Državni hidrometeorološki zavod objavio je klimatološku ocjenu kolovoza. Srednja mjesečna temperatura zraka za kolovoz bila je gotovo u cijeloj Hrvatskoj iznad višegodišnjeg prosjeka na što ukazuju pozitivne anomalije srednje mjesečne temperature zraka. Čitava je Istra i sjeverni Jadran bio u zoni toplog vremena s time da je u Pazinu odstupanje iznosilo jedan stupanj, a u Poreču 1,4 stupnjeva Celzijusa.

Oborine su uglavnom posvuda bile prosječne, pa tako i na čitavom području istarskog poluotoka. Ipak, zabilježeni su veliki ekstremi: u Dubrovniku je palo tek četiri posto oborina od više godišnjeg prosjeka, dok je u Malom Lošinju palo do 247 posto tog prosjeka (odnosno 167,4 milimetara) čime je oboren rekord iz kolovoza 1966. godine.

Analiza ukupnih ljetnih količina oborina izraženih u postocima ljetnih vrijednosti pokazuje uglavnom prosječnu količinu oborina. U Istri su razlike između akumuliranih oborina bile zamjetne. Tako je na Pazinštini palo 142 posto uobičajenih oborina, čime je Pazin potpao u kategoriju kišnog područja. Naprotiv u Poreču je palo tek 77 posto uobičajenih oborina, pa je Poreština smještena u kategoriju sušnog područja.

Ekstremno toplo ljeto na jugu Istre

DHMZ je objavio i klimatološku ocjenu čitavog ljeta prema kojoj je Hrvatska u klimatološkoj zoni vrlo toplog ili ekstremno toplog vremena prema višegodišnjem prosjeku. Tako se raspodijelila i Istra gdje je središnja i sjeverna Istra pripala kategoriji vrlo toplo, a ostali dio Istre u ekstremno toplu zonu. U Pazinu je tako tijekom ljetnih mjeseci temperatura odskakala 1,4 stupnjeva od prosjeka, a u Poreču 2,1 stupnjeva. Na razini Hrvatske najmanja anomalija je zabilježena u Komiži (+0.9 stupnja), a najveća u Gospiću (+2.2 stupnja). Čitava Hrvatska je u zoni ekstremno toplog vremena osim šireg područja Pazina, Zavižana, Knina i Šibenika, te dijela Slavonije. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter