Očekuje se više od tisuću sudionika kolone ponosa

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

U sjedištu Istarske županije održana je najavna konferencija za novinare o 4. mimohodu branitelja Istarske županije, koji će se održati u petak u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Organizator mimohoda, na kojem se očekuje više od tisuću sudionika, je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Istarske županije, a pokrovitelji su Istarska županija i Grad Pula.

- Željeli smo da mimohod postane tradicionalan i u tome uspjeli, pa očekujemo u petak najveću povorku do sada. I proteklih godina pokazano je veliko zajedništvo istarskih branitelja i vjerujem da će se i ove godine dostojanstveno prisjetiti ponosnih dana naše povijesti koje su ispisali časni ljudi, rekao je u uvodu istarski župan Valter Flego.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić izrazio je, pak, veliko zadovoljstvo što se u Puli četvrti put održava mimohod branitelja, koji i nakon 20-ak godina pokazuje zajedništvo čitave Istre, te naglasio ponos zbog istarskih branitelja iza kojih nije ostala nijedna mrlja, nijedna sumnja.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Istarske županije Vinko Knez te članovi Organizacijskog odbora Ivica Lerotić, Marjan Mužinić, Ante Kovačević i Zdenko Požgain, govorili su o programu mimohoda te otkrili neke od novosti koje će ove godine obilježiti kolonu ponosa. Prošle godine 10-metarski barjak postavljen je na Arenu, a ove će ga godine nositi 20 pripadnika udruga Koordinacije u mimohodu. Također, zbog velikog interesa inozemnih gostiju koji prate mimohod kada se zateknu u Puli, uz kolonu će se na razglasu širiti informacije zbog čega je organiziran mimohod i koji su sudionici kolone. Prilikom prolaska kolone kroz središte grada zrakoplov će preletjeti grad i ispustiti trobojne balone na kolonu, u kojoj će se uz članove pulskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata naći i brojni bivši branitelji iz Umaga, Poreča, Rovinja, Pazina i Labina, odnosno svih dijelova Istre.

- S obzirom da očekujemo najveći mimohod do sada vjerujemo da će biti veličanstven. Krećemo u 10 sati iz Kolodvorske ulice pa preko Arene i Istarske ulice na Giardine i prema Domu hrvatskih branitelja gdje će se održati svečani i kulturni program. Tijekom mimohoda, ali samo dok prolazi kolona, prometnice će biti zatvorene za promet pa se unaprijed zahvaljujemo sugrađanima na strpljenju, poručio je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Istarske županije Vinko Knez i naglasio da će uz branitelje u koloni biti predstavnici PU istarske, MORH-a, vatrogasaca, BAK-ova, interventne policije te Časničkog zbora, kao i mnogi od pozvanih istarskih gradonačelnika i načelnika općina.

Predsjednik pulske Hvidre Ivica Lerotić pozvao je sugrađane da u petak okite balkone i prozore hrvatskim obilježjima, dok je Zdenko Požgain otkrio da će program u Domu hrvatskih branitelja sadržavati i dvije umjetničke izložbe branitelja. U prvoj, koja se već može pogledati u DHB-u, članovi 12 udruga Koordinacije izložili su 120 fotografija posvećenih stvaralaštu udruga. U drugom dijelu, s temom "Da se ne zaboravi - Dani poslije" izložit će se 19 fotografija zagrebačke Hvidre koje prikazuju ratna stradanja i ratne invalide.

Sam program obilježavanja počet će u petak 8 sati misom u Katedrali, dok je u 9 sati zakazano polaganje vijenaca na Centralnom križu i odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Isto će se učiniti u 9.30 sati u parku Franje Josipa na spomeniku braniteljima gdje je Grad Pula obnovio spomen ploču i ozelenio okoliš. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter