Ocekuje se više od 20 milijuna nocenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pet projekata koje bi Istra trebala realizirati da bi postala najatraktivnija turisticka regija na Mediteranu iznio je predsjednik Turisticke zajednice Istarske županije Ivan Jakovcic na konferenciji za novinare u Pazinu, uoci Svjetskog dana turizma koji se obilježava u utorak.

Tako je receno da treba cjelovito realizirati projekt Brijuni rivijera, a za 2012. najavio je objavu natjecaja na lokacijama Muzil i Brijunsko otocje.

Istri treba deset golf igrališta kojima bi se omogucilo produženje sezone, a potreban je i veliki kongresni centar koji bi se gradio javno-privatnim partnerstvom. Naredne bi godine trebalo definirati lokaciju, a spominju se Puljština i Porec.

Potrebna je i svjetska kulturna atrakcija koja bi bila vjerojatno na podrucju Pule, a Jakovcic tvrdi da se razgovara s nekoliko potencijalnih investitora. Postojecim kapacitetima treba ojacati kvalitetu - od iznajmljivaca do agroturizama i drugih. Tako bi se, po Jakovcicu, moglo zadržati dobre ovogodišnje turisticke brojke i postaviti infrastruktura za još bolje rezultate.

- Prvi bi put istarski turizam ove godine trebao premašiti magicnu brojku od 20 milijuna nocenja, najavio je Denis Ivoševic, direktor TZ-a Istarske županije.

Lani je bilo 18,9 milijuna nocenja, ove ih se godine ocekuje 20,2 milijuna, dok je vec 12. rujna dostignut rezultat zabilježen cijele lanjske godine.

U rastu su gotovo sva kljucna tržišta pa je za devet posto povecan broj nocenja Nijemaca u odnosu na lani, kod Talijana je to cetiri posto, kod Slovenaca 12, a i domacih je bilo 13 posto više. Pravi bum bilježi privatni smještaj - porast gostiju za 34 posto.

Ivoševic je spomenuo i cetiri ovogodišnja priznanja: ADAC je Istru proglasio najtraženijim regionalnim odredištem za njemacke automobiliste, Lonely Planet ju je proglasio drugom u kategoriji Best in Travel 2011., National Geographic Traveler je uvrstio Istru medu deset najboljih ljetnih destinacija, a Flos Olei je postavio na drugo mjesto po kvaliteti ekstradjevicanskog maslinovog ulja.

Županijski procelnik za turizam Branko Curic pozvao je javni i privatni sektor da do sredine 2013. pripreme projekte u turizmu, i to do razine gradevinske dozvole, da bi ih mogli kandidirati za strukturne fondove Europske unije. Oni se otvaraju Hrvatskoj kada ude u EU, a procjenjuje se da ce to za turizam u prve dvije godine biti 150 milijuna eura. Pocetkom kolovoza je objavljen natjecaj za Adriatico, vjerojatno zadnji pretpristupni fond.

Curic je za utorak najavio, zajedno s Orianom Otocanom, procelnikom za medunarodnu suradnju, susret u Venetu radi više projekata. Izdvojio je izradu marketinške strategije razvoja turizma sjevernog Jadrana ili možda cijelog Jadrana s pozicioniranjem prema novim tržištima, od Kine i Indije do Sjeverne i Južne Amerike.


Poziv za dodjelu Zlatne koze

Na Svjetski dan turizma županijski TZ raspisuje poziv za dodjelu godišnje nagrade Zlatna koza - Capra d'oro za izuzetan doprinos za marketinške aktivnosti u Istri. Dodjeljuje se nagrada pojedincu i deset tisuca kuna te plakete i 4.000 kuna projektima u kategorijama eventi, inovativni i turisticki proizvodi te vizualna komunikacija.


Podijeli: Facebook Twiter